Nyheter

"Utredningen kommer ta månader"

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Börje Sjöholm, operativ chef för utredningen av skotten i Malmö är hoppfull om att få fast gärningsmannen – men det kommer ta tid.

Gärningsmannaprofilen av den så kallade ”nye lasermannen” i Malmö är nu klar.

Men på grund av mycket knapphändiga uppgifter tillför den inte särskilt mycket till utredningen enligt polisen.

– Utredningen kommer ta månader, säger Börje Sjöholm, operativ chef på länskriminalen i Skåne.

Han betonar – precis som många gånger förut – att det inte finns någon ”quick fix” i det här fallet.

Enligt det som framkom på presskonferensen på onsdagsförmiddagen kan man trots att gärningsmannaprofilgruppen nu alltså gjort en färdig sammanställning inte säga särskilt mycket om skytten.

Få svar från gärningsmannaprofilen

Lever personen ensam? Uppmuntras han av uppmärksamheten eller kommer han dra sig undan nu? I vilket område bor han? Ingen av dessa frågor har gärningsmannaprofilen enligt polisen något bra svar på.

– När man gör en sån här profil på exempelvis en våldtäktsman finns det ju en kontakt mellan offer och gärningsman. Personen kanske har ett speciellt sätt att tala, eller bete sig som en beteendevetare kan dra slutsatser utifrån. Men en skjutning innebär bara ett skott och säger egentligen väldigt lite om gärningsmannen, säger Börje Sjöholm.

Det man kan säga är att gärningsmannen verkar fullkomligt likgiltig för de skador han orsakar sina offer. Han flyr sannolikt med hjälp av nån typ av fordon eftersom det enligt polisen finns skjutningar som kopplas samman som ligger nära i tid men på ett avstånd som kräver snabbare förflyttning än till fots.

Attacken i lördags passar inte in

En nyhet som framkom på presskonferensen var att Börje Sjöholm nu bekräftar att man tror att attacken mot skräddaren Naser Yazdanpanah i lördags inte hör samman med de andra fallen.

– Tidigare har gärningsmannen visat stor vilja att komma undan osedd och därför stämmer fallet med skräddaren inte riktigt in, säger Börje Sjöholm.

Polisen har samlat in övervakningsfilmer från aktuella brottsplatser men vill inte säga om de har innehållit något intressant eller från vilka brottsplatser man har filmat material.

Man kommer nu även börja granska äldre fall än de 19 oförklarliga skjutningar som skett senaste året för att se om mönstret även stämmer in på äldre fall.

Springer runt med soft air-gun

På presskonferensen gick biträdande kommenderingschef för polisområde Malmö ut med en varning till allmänheten att inte röra sig ut med pistolliknande föremål under tiden som jakten på skytten nu pågår. Enligt henne har man vid ett par tillfällen fått rapportering om att ungdomar sprungit omkring med soft air-guns utomhus.

– Vi vill verkligen avråda från det. Det handlar om den personliga säkerheten eftersom det kan vara oerhört svårt för polisen att se om det är ett riktigt vapen eller inte.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: