Gryningspyroman släpptes ur häktet

Ulf, 46, också kallad Gryningspyromanen, på häktningsförhandling i tingsrätten i Ystad. Ulf misstänks nu har satt eld på en väderkvarn som brann natten till onsdag.
Ulf, 46, också kallad Gryningspyromanen, på häktningsförhandling i tingsrätten i Ystad. Ulf misstänks nu har satt eld på en väderkvarn som brann natten till onsdag.

Ulf, 46, som kallas för gryningspyromanen släpptes ur häktet på fredagen.

Enligt rätten föreligger det inte sannolika skäl att han gjort sig skyldig till grov mordbrand.

– Tidigare gånger har polis och åklagare kokat soppa på en spik. Den här gången hade man inte ens spiken, säger advokat Matts Jonsson.

I årtionden har mannen som kallas gryningspyromanen gäckat polisen. Han tros ha anlagt minst ett 80-tal bränder och står under ständig polisbevakning.

Under tisdagskvällen lyckades han dock smita från polisbevakningen. Samma natt brann det igen.

Den här gången var det den gamla väderkvarnen i Skivarp som brann ner. Polisen har säkrat flera tekniska spår och på onsdagsmorgonen greps Ulf igen.

Åklagaren har begärt honom häktad på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand och häktningsförhandlingarna hålls vid lunchtid i Ystad i dag.

Enligt Aftonbladets reporter på plats var Ulf lugn och sansad. Han motsatte sig i inledningen av förhandlingarna både häktningen och att förhandlingarna ska hållas bakom lykta dörrar.

Rätten valde ändå att fortsätta utan åhörare. Mannen, som vägrat prata med polisen och därför inte kunnat förhöras, pratade dock i tingsrätten och förklarade bland annat att han är bostadslös och inte har någon adress.

Efter en knapp halvtimme fattade rätten sitt beslut. Eftersom det inte föreligger sannolika skäl släpps Ulf ur häktet.

– Det var fullständigt väntat. Det skulle inte ens varit en häktning, säger advokat Matts Jonsson till Aftonbladet.

Publisert: