Dansk soldat avslöjar bilder på tortyr

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

Ny ”Abu Ghraib-skandal” från Afghanistan utreds

Danmarks dåvarande statsminister Anders Fogh Rasmussen (andra från vänster) besöker danska soldater på Camp Bastion i Afghanistan 2008.

Nya bilder på fångtortyr i Afghanistan skakar nu den danska regeringen.

I ett hemligt dokument beskriver försvarsministern Gitte Lillelund-Bech bilderna som ”Abu Ghraib-liknande”.

Danska försvarsministern Gitte Lillelund-Bech.

Danska utrikespolitiska nämnden sitter just nu i ett extramöte kring det infekterade ärendet som läckt ut:

En dansk soldat har i hemlighet lämnat över bilder som visar hur danska soldater torterar fångar i Afghanistan.

Soldaten, själv stationerad i Afghanistan, har valt att vara anonym. Han fruktar för sitt liv och uppger att han har misshandelsbilderna på CD ”som sin livförsäkring”.

Tortyr från 2002

De Abu Ghraib-bilder som försvarsministern nämner i det hemliga dokumentet ledde till åtal och till att flera amerikanska soldater avskedades.

Enligt den danska tidningen Politiken har danska folketingets utrikespolitiska nämnd i hemlighet informerats om bilder på tortyren som den här gången ska ha skett i samband med att danska soldater var utsända till Afghanistan 2002.

Folketingets utrikesutskott har tagit del av bilderna som, enligt juristen Lone Damgaard, nu granskas av danska militärens jurister.

Amnesty inte förvånande

Enligt Amnesty International i Danmark är uppgifterna inte förvånande.

Generalsekreteraren Lars Normann Jørgensen mener att bilderna bara bekräftar den underminering av de mänskliga rättigheterna som Danmark varit en del i både i Irak oich i Afghanistan.

– Vi är bekymrade över bilderna men de överraskar inte. Erfarenheter från alla krig visar att när man slarvar med de mänskliga rättigheterna, som i Irak och i Afghanistan, då sker tortyr och förnedring. Danmark har varit mer lojala mot USA och Storbritannien än mot Geneve-konventionen, säger generalsekreteraren till tidningens extrabladets nätupplaga.

Röda Korset kräver svar

Utrikesutskottets politiker har krävt omedelbara svar om hur länge militärledningen känt till bilderna och på vilket sätt danska soldater skulle ha varit inblandade.

Även danska Röda korset har agerat och kräver att regeringen offentliggör allt i ärendet.

Fångar som danskar överlämnat till USA har berättat om misshandel i det amerikanska fängelset Camp Kandahar. En av dem har krävt skadestånd från Danmarks försvarsdepartement.