Pansarfordon samlas i Bangkok

NYHETER

Ett stort antal soldater och pansarfordon samlades tidigt på onsdagen lokal tid i Bangkoks affärsdistrikt nära entrén till det befästa område där regimkritikerna samlats, säger ögonvittnen till Reuters.

En protestledare uppmanade sina anhängare att göra sig redo för strid.

– Vi ber alla att vara beredda på en stormning eftersom bepansrade trupptransportfordon börjar rulla in, sade Nattawut Saikua, en av protestledarna till Reuters.

Förbereder försvar

Rödskjortorna började förstärka barrikaderna kring det område som de ockuperat under nära sex veckors protester.

Fotogen hälldes över en tre meter hög mur som utgör en av huvudbarrikaderna.

I flera dagar har de protesterande rödskjortorna varnat för en arméoffensiv sedan regeringens tidsfrist för dem att ge upp löpte ut i måndags.

De demonstrerande rödskjortorna har vädjat om vapenvila och förhandlingar vid flera tillfällen de senaste dagarna men fått kalla handen. På tisdagen meddelade den thailändska regeringen att det inte blir några samtal med "terroristerna" så länge demonstrationerna pågår.

Många döda civila

Ett 40-tal människor har dött under de senaste dagarnas strider, nästan alla civila, och närmare 300 skadats.

Som mest fanns omkring 10 000 människor i det läger demonstranterna satt upp i ett av Bangkoks populäraste shopping- och hotelldistrikt. Efter de senaste striderna har många lämnat lägret, men runt 3 000 beräknas ha stannat kvar i protestlägret.

Det är i huvudsak landsortsbor och fattiga Bangkokbor som stöder den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. De anklagar premiärminister Abhisit Vejjajiva för att ha kommit till makten utan mandat, med stöd av militären. De kräver att han utlyser nyval.

Sedan militären i torsdags inledde en aktion för att isolera rödskjortorna har de bunkrat mat, vatten och andra förnödenheter.