Ehud Barak: Skrinlägg FN-utredning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Israels försvarsminister Ehud Barak har uppmanat FN att skrinlägga planerna på en FN-stödd oberoende utredning av den israeliska räden mot hjälpkonvojen Ship to Gaza.

Ehud Barak.
Foto: Foto: SCANPIX
Ehud Barak.

Barak mötte generalsekreteraren Ban Ki-Moon på måndagen och framförde då den israeliska uppfattningen att planerna på utredningen bör läggas på hyllan tills vidare.

Nio människor sköts ihjäl av israeliska soldater som den 31 maj bordade ett av fartygen i konvojen med förnödenheter till Gazaremsan. Räden skedde på internationellt vatten.

Varnade hjälpsändningar

Barak menade vid en presskonferens efter mötet med Ban att en israelisk utredning av händelsen räcker än så länge. Han motiverade också sin begäran med planerna på fler hjälpfartyg till Gaza.

– Vi fortsätter med vår utredning som vi anser är klart oberoende, vederhäftig, trovärdig och som bör tillåtas arbeta, sade Barak.

Försvarsministern upprepade sitt lands varning för planerarna på ytterligare hjälpsändningar sjövägen.

– Jag säger till alla att vi anser det oansvarigt.

Inget mindre än en fullständig hävning av Israels blockad mot Gazaremsan möjliggör återuppbyggnad av området, anser den ansvariga FN-myndigheten för de palestinska flyktingarna, UNRWA.

Kräver att blockaden hävs

Premiärminister Benjamin Netanyahu sade i helgen att Israel ska lätta på blockaden och släppa in sådana varor som israelerna inte har förbjudit i Gaza. Men det är inte tillräckligt, enligt UNRWA.

– Vi behöver får blockaden helt hävd, sade UNRWA:s talesman Christopher Gunness på måndagen.

– Den israeliska strategin är att förmå det internationella samfundet att tala om en säck cement här och ett projekt där. Vi behöver fullständig fri tillgång via alla gränsövergångar.

TT REUTERS

Publicerad: