Världen driver med BP

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ucbcomedy.com
Se UCBComedys sketch via länken i den gula rutan här nedanför till höger.

Den största miljökatastrofen i USA:s historia, säger president Barack Obama.

En källa för skämt, enligt komikerna.

Oljekatastrofen har blivit ett favoritämne bland komiker.

Tv-program, bloggar och tidningar driver friskt med oljechefernas pinsamma grodor och BP:s misslyckade försök att stoppa läckan.

Leno roar

En av de flitigaste att häckla BP är den amerikanske programledaren och komikern Jay Leno.

– Forskarna säger att de har utvecklat en bil som kan köras på vatten. Den enda haken är att det måste vara vatten från Mexikanska Golfen, sade han i ett program nyligen.

Han skojar också om den långa rad misslyckade försök att täppa till läckan som har gjorts. Efter att BP försökt stoppa oljeflödet genom att spruta in lera i det trasiga röret på havsbotten sade han så här:

– Den goda nyheten är att BP säger att operation ”top kill” fungerar. De dåliga nyheten är att BP består av lögnhalsar.

Svårtacklat spill

Han är långt i från ensam att driva med BP och dess pressade vd Tony Hayward. Den senares uttalande i maj om att han ”vill ha sitt liv tillbaka” har resulterat i en lång rad satirteckningar.

I en visas först Hayward som säger de berömda orden. I nästa ruta är en bild på gravstenarna för de 11 arbetare som dog när oljeriggen exploderade, med en tankebubbla: ”Det skulle vi också.”

Kort efter olyckan i slutet av april dök det dessutom upp ett falskt twitterflöde. Under signaturen BPGlobalPR publicerar någon inlägg som ”Vilken vacker dag! Det är fullt med vackra regnbågar i havet” och ”Havet ser lite bättre ut idag. Att klä det i svart var ett genidrag!”

UCB Comedy har i sin tur producerat en sketch där BP-cheferna sitter runt ett konferensbord. Plötsligt spiller en av dem ut sin kaffemugg. Stämningen blir gravallvarlig. Ingen vet hur de ska få bukt den svarta vätskan som sakta sprider sig över bordet...

Publicerad: