Ingen vet hur Linda dog

NYHETER

Sista rättegångsdagen för Mats Alm

FALUN. Mats Alm får ljuga bäst han vill, menar hans advokat.

Faktum kvarstår: ingen vet hur Linda Chen dog.

I dag avslutades rättegången i Falu tingsrätt.

Nu återstår bara väntan på dom.

Det var den tolfte och sista dagen i Falu tingsrätt och dagen då både åklagarsidan och försvaret hade sin sista möjlighet att föra fram sin sak.

För rätten målade åklagarsidan upp en bild av Mats Alm som en man med kontrollbehov, driven av svartsjuka och pengabegär.

En man som nu är så intrasslad i ett nät av lögner att han omöjligt kan ta sig ut. Som vägrar erkänna vad han gjort av stolthet – för vad skulle hans familj tycka och tänka?

Hela dagen, när Mats Alms, 35, liv vänds ut och in och bak och fram, satt han tyst och orörlig och stirrade på den som hade ordet. Endast hans läppar rörde sig ibland, ljudlöst tuggade de som om han svarade den som pratade.

Vände sig direkt mot Alm

Plötsligt vände sig Linda Chens familjs advokat Uno Karlsson direkt mot Mats Alm och sa det som nog de flesta tänkte.

– Det är förvånande att du håller fast vid din kidnappningshistoria, Mats, för bortsett från de som står dig nära är det nog ingen som tror på dig Mats. In i det sista har vi väntat på att du skulle bryta och be om ordet, och berätta vad som hänt. Men så har inte hänt.

Mats Alm mötte advokatens blick. Han blinkade inte och sa ingenting.

Men när Alms försvarare Peter Althin skulle hålla sitt slutanförande var det tydligt att till och med försvaret gett upp kidnappningshistorien. Althin gick så långt som att säga att det inte spelar någon roll för målet om historien är en lögn eller inte.

– Har den egentligen någon avgörande betydelse för skuldfrågan och för att ge svar på frågorna var, när och hur om Mats ljuger eller inte? Nej. Det lättar inte åklagarens bevisbörda.

Bör dömas för mord enligt åklagaren

Åklagarna menar att Alm i första hand bör dömas för mord, trots att inte ens dödsorsak kunnat fastställas. De menar att det inte är troligt att Linda själv lagt sig i skogen och dött. Sättet hon låg på tyder enligt rättsläkaren på att någon burit henne i famnen och lagt henne bakom stenen, sedan har mossa och grenar placerats över henne.

– Han är den siste som ser henne i livet och han är den förste som påträffar henne död. Det finns inga andra tänkbara scenarior. Det finns inga tecken på sexuellt våld, inget som tyder på att Linda var svårt sjuk. Linda har inte varit deprimerad, inga droger som tyder på att hon tagit sitt liv. Han har orsakat hennes död på annat sätt än genom olyckshändelse, säger åklagare Niclas Eltenius.

Motiv

Motivet tror åklagarna är en blandning av pengar, svartsjuka och att Linda, som åklagarna tror, ville ställa in bröllopet som skulle stunda en vecka efter att hon försvann.

– Pengar är viktiga för Alm det vet vi, så det kan ha handlat om en långsiktig plan för Alm. Han kan ha varit rädd för att förlora sin födkrok om han och Linda inte gifte sig. Det tillsammans med skammen att bli lämnad igen kan ha varit ett motiv.

I morgon kommer rätten att meddela när dom ska falla och om Mats Alm måste sitta kvar i häktet tills dess. Han har hittills tillbringat åtta månader bakom lås och bom.

– Han mår inte särskilt bra nu, det är min uppfattning.

Det har varit en långdragen process, säger advokat Peter Althin.

Även för Linda Chens familj har processen varit olidlig. Som advokat Uno Karlsson sa till Alm i rättssalen:

– Det lidande som Mats orsakat Linda och hennes familj kan man inte mäta i pengar. Ett större svek än det du utsatt Lindas bröder, son och mamma för det får man leta efter. Du låter dem komma till Falun och leta efter Linda trots att hon redan är död. Det är den ultimata förnedringen. Du har trampat på deras heder. Vi förväntar oss att du under mycket lång tid får sona ditt straff.