”Alm ljuger – han mördade Linda”

Linda Chens lilla sons målsägarbiträde håller slutplädering

FALUN. Mats Alm påstår att han tvingades svälja tabletter men inga spår av droger har kunnat hittats i hans blod.

Och trots omfattande undersökningar går det inte att säga hur Linda Chen dog.

– Jag har inte sett någonting som kan förklara dödsorsaken, säger rättsläkaren.

Det är snart tio månader sedan spanskläraren Mats Alm anmälde sin sambo Linda Chen som försvunnen.

Sedan dess har hon hittats död, han har åtalats för mord och ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall har spelats upp för öppen ridå.

Satt spikrak i rätten

I dag har slutfasen av mordrättegången inletts i Falu tingsrätt och på förmiddagen har bland annat den rättsläkare som obducerade Linda Chen, 32, förhörts.

Mats Alm satt spikrak i ryggen med blicken rakt fram och lyssnade uppmärksamt när rättsläkaren i tekniska termer berättade hur Linda Chens kropp såg ut när den hittades i skogen i Norr Bertilsbo den 18 september.

– Kroppen var i väldigt dåligt skick. En hel del vävnad saknades. Det var en långt gången process, säger rättsläkaren.

Drogtesterna var negativa

På grund av det, och en hel del insektsangrepp, har inte någon dödsorsak kunnat fastställas.

Sedan hördes den rättsmedicinaltekniker som undersökt Mats Alms blod och urin efter spår av droger och läkemedel. Alla tester som gjorts har visat negativt, trots att Alm själv säger att han fått svälja en hel del tabletter.

– De såg ut som Alvedon i storleken. De gånger jag tagit sömntabletter förut så har det gått mycket långsammare så jag vet inte vad det var jag fick, sa Alm tidigare under rättegången.

Rättegången fortsätter 13.10. Då ska en polistekniker höras. Sedan ska Linda Chens sons advokat hålla sitt slutanförande.

13.12 Nu hörs en it-tekniker från polisen i Dalarna. Han var kallad för några veckor sedan men kunde då ironiskt nog inte höras på grund av tekniska problem.

Nu berättar han om de bilder som togs av Linda Chen och Mats Alm av en övervakningskamera på City Gross den 1 augusti i fjol – den sista bilden av paret tillsammans.

It-teknikern har även undersökt Mats Alms dator, den dator som hittades gömd i ett skåp i ett pannrum i Mats Alms föräldrahem.

13.16 It-teknikern berättar att datorn var en relativt ny och oskadad, bärbar dator.

Han berättar att datorn varit påslagen de dagar då Mats Alm menar att han varit kidnappad.

– Den 17 september är sista gången som datorn är igång, säger it-tekniker.

Polisens tekniker har även undersökt vilka trådlösa nätverk som datorn varit uppkopplad mot. Det har bland annat visat sig att datorn varit uppkopplad mot ett nätverk på Stockholms stadsbibliotek och på den buss mellan Stockholm och Söderhamn där vittnen säger sig ha sett Mats Alm.

13.28 Det som åklagarsidan menar är att datorn och datorns trafik avslöjar Mats Alm och spräcker hans kidnappningshistoria.

Datorn har lämnat spår från Stockholm och tillbaka till Dalarna under de dagar då Alm säger att han legat bakbunden i en baklucka på en bil.

Bland annat har den som använt datorn kopplat upp sig på flera trådlösa nätverk. Sedan sökt på resor in och ut ur landet, information om Linda Chen-fallet och vandrarhem i Malmö bland annat.

13.35 Den som sökt på Alms dator, Alm själv enligt åklagaren, har även sökt på båtresor från Sverige till Tyskland. Det finns även nyhetssökningar på flera nyhetsmedier om Linda Chens och Mats Alms försvinnande – det här var då även Alm själv hade försvunnit.

Strax där efter finns sökningar på Alms före detta hustru.

13.44 Det här betyder att alla vittnesförhör är hållna. Rätten går nu igenom Mats Alms personalia.

Rättens ordförande Lars Eklycke konstaterar att Alm inte förekommer i belastningsregistret.

Han säger även att en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, gjorts av Mats Alm, och att den visade att en allvarlig psykisk störning kan ha förlegat och föreligga och att läkaren rekommenderar att Mats Alm kan behöva genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

13.49 Det var när rättegången tog en paus som åklagare Niclas Eltenius begärde att Mats Alm skulle genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning som tar bara några timmar.

– Detta för att Mats enligt ett läkarutlåtande upplevdes ha paranoida vanföreställningar och att han inte lever i samklang med verkligheten, sa åklagare Niclas Eltenius då.

Läkaren som genomförde undersökningen skriver att Alm ofta är garderad när hon ställer frågor till honom och att hon misstänker att det kan föreligga en risk för att han har en psykisk störning. Men hon skriver även att han inte verkar depressiv eller suicidal.

Hon skriver även:

"Explorenten förnekar brott. Säger att han är mycket säker på den saken, säger att det finns skäl till varför han vet att han inte bragt Linda Chen om livet men dessa skäl kan han inte berätta om", skriver läkaren.

"Jag gör en samlad bedömning att det finns en misstanke om att explorenten kan lida en allvarlig psykisk störning."

13.51 Åklagaren frågar Mats Alm om han själv har några tankar och planer för framtiden.

– Det snurrar på hela tiden. Jag skulle gärna se familjen igen.

Åklagaren: Står du dem nära?

– Ja.

Åklagaren: Vill du vara kvar i Sverige, studera?

– Jag har inga sådana tankar eller planer alls. Träffa familjen bara, säger Alm med svag röst.

Rätten lämnar över ordet till Linda Chens sons advokat som nu ska hålla sitt slutanförande.

13.53 Linda Chens lilla sons målsägarbiträde Hans Östberg håller nu sitt slutanförande.

Han tycker att åklagarna lyckats med sitt jobb.

– Alm har uppsåtligen berövat Linda Chen livet. Att jag kommit till den uppfattningen, trots att dödsorsak inte kunnat visas, ska jag komma fram till. Man har utrett allt, det måste man säga. Jag tycker det är uppenbart att Alm ljuger och att det är klarlagt att Linda inte skulle gå ut den kvällen den 1 augusti.

– Det planerade bröllopet hade knappast kunnat genomföras och det är här man bör söka motivet. En bröllopsfest utan mat och dryck går inte att genomföra. Jag tror att de började bråka om bröllopet och att det slutade i katastrof. det är givetvis ett antagande från min sida men det är vad jag tror. Jag tror att Alm hade med Lindas försvinnande att göra.

13.57 Mats Alm tittar rakt på Hans Östberg när denne talar.

Östberg fortsätter:

– Det tryck och den ångest som Alm upplevde tog överhanden och han återvände till kroppen. De som var först på plats har sagt att kroppen var täckt av ris och grenar och det knappt gick att se vad det var för något.Trots det visste han att det var Lindas kropp som låg där och att hon var död. Hur visste han det?

– I Alms fall kan vi tveklöst slå fast att han tiger om vad som hänt Linda. Att det skulle finnas en alternativ gärningsman framstår som otänkbar.

Han jämför med Arboga-målet.

– Hon lämnade osanna uppgifter om varför hon befann sig i Arboga. Hovrätten slog fast att den som är åtalad för mord borde vilja tala om sanningen.

Östberg säger att hans uppfattning är att Alm var ensam gärningsman.

– Försvaret kommer nog att säga att det inte ens går att säga att Linda blivit mördad. Men jag säger att Alm blivit knuten till fyndplatsen. Om vi ska välja att tro på Alm, att Linda var hans livs stora kärlek, så skulle han ju aldrig valt att föra hennes kropp dit till skogen om hon blivit akut sjuk eller skadat sig eller varit med om en trafikolycka. Så då måste han ju ha mördat henne. När så verkligheten kom ikapp honom försökte han bränna kroppen.

14.05 Rätten avslutar för i dag och förhandlingarna fortsätter i morgon klockan 09.00.

Aftonbladet har rapporterat från tingssal 4 i Falu tingsrätt – minut för minut.

Publisert: