Bildt i flygdrama

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara minuter innan utrikesminister Carl Bildt skulle landa i Afghanistan attackerades flygplatsen.

Bildts plan fick avbryta landningen och flyga till en amerikansk militärbas.

På sin blogg skriver Bildt: "När vi var på inflygning bara några kilometer från flygplatsen kom den under attack och vi fick – av lätt insedda skäl – ändra planerna.”

Landade på amerikansk bas

Efter ungefär en timmes cirkulerande kunde planet landa på den stora amerikanska militärbasen Bagram i närheten.

”Det närmare ödet är tills vidare inte känt” skrev Bildt på måndagskvällen.

Tidigare på dagen skrev Bildt att han skulle lyfta i riktning mot Kabul tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon för att vara med på en stor internationell konferens om Afghanistans framtid.

Så sent som i söndags beklagade sig Bildt på bloggen över att han numera inte får använda regeringsplanet på sina resor till Kabul eftersom flygvapnet inte tillåter det.

Trupper dras tillbaka

På konferensen i Kabul väntas över 40 utrikesministrar delta, däribland USA:s Hillary Clinton.

Ett av målen är att utarbeta en plan för hur den afghanska regeringen ska ta mer ansvar, bland annat för säkerhet och ekonomi. President Hamid Karzai väntas också föreslå en tidsplan för hur landet ska kunna ta över ledningen för kriget mot talibanerna, så att de utländska trupperna kan dra sig tillbaka.

Säkerhetspådraget inför konferensen i Kabul är enormt, och nyhetsbyrån AP talar om en näst intill avstängd stad. Flera medier rapporterar ändå att explosioner har hörts från huvudstaden i området där utrikesministrarna håller hus.

Publicerad: