Nyheter

Demonstrationer skakade norskt firande

NYHETER

Demonstrationer skakar firandet av unionsupplösningen i Norge.

Maskerade demonstranter som försökt hindra den kungliga kortegen har gripits av polis.

I dag är det på dagen hundra år sedan unionsupplösningen mellan Sverige och Norge. I Norge firas hundraårsminnet av unionsupplösningen hela dagen.

Rusade fram

I Oslo urartade firandet vid lunchtid då demonstranter försökte att hindra den kungliga bilkortegen genom staden, rapporterar Verdens Gangs nätupplaga.

Den norska kungafamiljen var på väg från förmiddagens ceremoni i Stortinget då ett antal maskerade personer rusade fram ur åskådarmassorna. Demonstranterna lade sig ned på marken i korsningen Rosenkrantzgate och Karl Johan för att hindra bilarna från att komma fram.

– Kortegen med de kungliga blev inte hindrad, men polismotorcyklarna var tvungna att vika undan, säger insatsledare Kjell Hjulstad vid Oslopolisen till VG Nett.

Samtliga demonstranter kunde gripas av polis.

Hade blågul slips

Tidigare på förmiddagen överraskade statsminister Kjell Magne Bondevik norrmännen genom att anlända till stortinget i en elegant blågul slips, rapporterar VG Nett.

– Något måste väl leva kvar från svenskarna, sade Kjell Magne Bondevik till VG Nett om färgvalet.

Innan den norska kungafamiljen intog sina platser längst fram i salen hade statsministern emellertid bytt till en röd slips.

Firandet av unionsupplösningen är kung Haralds första officiella uppdrag efter en hjärtoperation. Han deltog i dagens firande iförd paraduniform. Drottning Sonja var klädd i Telemarksdräkt och solglasögon då kungaparet åkte i öppen bil genom Oslo.

Karin Lindblom

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter