Nyheter

Ännu en domare får behålla jobbet efter sexköp

NYHETER

Överåklagare: ”Förtroendekatastrof för rättsväsendet”

En skånsk domare har erkänt att han varit kund vid en bordell i Malmö.

Efter att ha betalat böter på 21000 kronor arbetar han vidare i tingsrätten.

– Han är en duktig domare och tjänstgör tills vidare precis som tidigare, säger hans chef, lagmannen på tingsrätten, till Kvällsposten.

Polisen slog till mot bordellen, som också är ett solarium, i februari. Hittills är 67 män misstänkta för att ha varit kunder där och 37 av dem har erkänt.

Domaren sade i det första förhöret att han bara fått ryggmassage där. Men när han fick höra polisens inspelning av ett telefonsamtal där han beställer sex med tre kvinnor samtidigt erkände han att han beställt sex där. Han har också erkänt att han vid ett besök onanerat när kvinnor på bordellen tittade på.

Överåklagare Sven-Erik Alhem kallar det en katastrof för förtroendet för rättsväsendet.

– Det är djupt oroande när det nu blir flera fall. Det kan leda till ett misstroende mot alla oss som arbetar inom rättsväsendet, säger han till tidningen.

Förra året avslöjades att en domare vid Malmö tingsrätt köpt sex av en prostituerad. I maj i år dömdes ett justitieråd vid Högsta domstolen för sexköp.

Sven-Erik Alhem säger till TT att justitiekanslern, JK, skapade en olycklig praxis när han bestämde att justitierådet som köpt sex kunde jobba kvar på Högsta domstolen.

– Då vore det orimligt att kräva mer av en domare på lägre nivå än när det gäller det allra högsta domarämbetet, säger Alhem.

Han har därför stor förståelse för att lagmannen i det skånska fallet inte gärna kunde göra annat än att låta domaren arbeta vidare.

Alhem tillägger att han som åklagare inte ska ha synpunkter på vem som dömer i olika mål, men som privatperson och samhällsdebattör ser han det som uteslutet att domaren ska få döma i sexköpsmål.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter