SMHI varnar för blixthalka

NYHETER

Underkylt regn imorgon – risk för ännu mer halka i hela Götaland och Svealand

Foto: Eric Roxfelt
Blixthalka SMHI varnar för underkylt regn imorgon som kan leda till blixthalka i stora delar av landet.

Under helgen har kylan hållit hela Sverige i ett järngrepp, och under söndagen och natten till måndag ska det dessutom komma rejält med snö.

Men det riktiga eländet börjar imorgon.

SMHI varnar nu för att snöandet ska övergå i underkylt regn under måndagen och måndagskvällen.

– Som det ser ut nu finns det risk för blixthalka i hela Götaland och Svealand imorgon, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Marken kall

I västra Götaland kommer temperaturen att stiga till över noll. Men efter flera dagars låga temperaturer så är marken fortfarande kall, vilket gör att regnet fryser till is på vägarna.

– Och i östra Götaland och i Svealand kommer temperaturen enligt prognosen att ligga på noll eller under och då blir det halt, säger Eva Brokhöj.

Redan på söndagen var det halt i olika delar av Sverige, särskilt på västkusten och Skåne. Totalt rapporterade polisen i Västra Götaland ett 20-tal olyckor under söndagsförmiddagen. Ungefär lika många fick Skånepolisen ta hand om i västra delen av länet från Vellinge i söder upp till Hallandsåsen. Tre personer fick skador som krävde sjukhusvård, skriver TT.

Front förstärks

– Det ligger en front över västsverige som kommer att förstärkas av ytterligare en front som kommer västerifrån. Det kommer att ge en hel del snö i stora delar av landet.

Mest snö beräknas komma i Värmland, Dalarna, Härjedalen och Jämtland som kan få upp till tre decimeter snö fram till imorgon kväll.

Robert Triches