Ericsson i stor buggskandal

NYHETER

Fler än 100 politiker har blivit avlyssnade

Grekland och svenska Ericsson skakas av en avlyssningsskandal.

Premiärministern och hundra andra toppolitiker har under lång tid fått sina mobiltelefoner avlyssnade.

-Vi har levererat utrustningen. Mer än så kan jag inte säga, säger Peter Olofsson på Ericsson.

Foto: Troligt spionage En omfattande utredning visar nu att grekiska toppolitiker avlyssnats under ett års tid. Svenska telefongiganten Ericsson har levererat utrustningen men vill inte yttra sig om skandalen.

Över hundra toppolitiker har fått sina mobiltelefoner avlyssnade i ett års tid, avslöjade grekiska medier i går. Bland de drabbade finns både premiärministern och försvarsministern.

Avlyssningen tros ha startat strax före OS i Aten 2004. I mars förra året upptäcktes den och nu, när utredningen är klar, framgår vidden av skandalen.

Levererade utrustningen

Mitt i soppan står svenska telefonjätten Ericsson. Företaget levererade utrustningen - basstationer, växlar och mjukvara - till grekiska Vodafone, vars nät de avlyssnade telefonerna är kopplade till.

Enligt uppgift till Aftonbladet användes Ericssons dataprogram vid avlyssningen. Det vill företaget dock inte bekräfta.

-Jag kan bara säga att vi är en av de operatörer som levererat utrustning till operatören. Hur själva avlyssningen gått till vet jag inte, säger Peter Olofsson, presstalesman för Ericsson.

Det är ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom avlyssningen.

Brottsrubriceringen i polisutredningen är "avlyssnande av hemligstämplade telefonsamtal", men den kan även komma att omfatta spioneri.

Olle Castelius,Vasilios Hatciliamis