”Jag tycker inte om Belgian Blue”

NYHETER

Jenny Höglund chattade om avel, foder och uppbundna kor

   Jenny Höglund säger: Hej hopp nu är jag här!

Undrar säger: hur är det att vara bonde? tjänar du nånting?

   Jenny Höglund säger: Lönsamheten på gårdarna är otroligt olika. Vissa lyckas bättre, en bra besättning med friska och glada kor som mjölkar bra går det att få bra lönsamhet. Jag tycker det är det bästa som finns att varje morgon gå ut i ladugården och träffa alla töserna...

Milla säger: Gör du något speciellt för att korna skall mjölka bättre, som sjunger för dem, har radion på någon speciell kanal?

   Jenny Höglund säger: Korna behöver ett grovfoder som är av högsta kvalitet, en miljö som är den bästa och djurskötare som har full fokus på kossorna. Jag brukar stå och klia och prata lite medans de står och idisslar.

muuu säger: Hej Jenny, är det verkligen bra för korna att stå inne hela dagen och mjölkas flera gånger om dagen, blir de inte uttråkade?

   Jenny Höglund säger: Kossorna är ute under sommarhalvåret. Våra kor får då välja om de vill vara ute eller inne och många kor väljer att vara inne, de är lite lata ibland. Kossorna mjölkas två gånger per dag sedan äter de idisslar, sover några timmar och härjar runt med sin kompisar.

bert säger: hur kommer det sig att korna mjölkar mycket mer idag jämfört med förr i tiden? det kan ju inte vara naturligt

   Jenny Höglund säger: Aveln har utvecklats enormt sista åren. Tjurfädrarna blir bara bättre och bättre vi får mer hållbara kor som lever i flera år. Kunskapen om foder, miljö, allt, går framåt så då blir resultaten bättre.

kalleballongflygare säger: hur många kor har du ?

   Jenny Höglund säger: 100 mjölkor totalt 220 med ala ungdjur. Hemma har jag 8 stycken köttraskor av rasen Hereford.

Joakim säger: Hej Jenny, Ser du någon framtid inom yrket här i Uppsala eller är det en döende gren i samhället?

   Jenny Höglund säger: På sista tiden tycker jag att jag har mött många som tänker satsa på mjölk eller köttsidan, men vi går ju emot större gårdar med fler djur per gård. Det finns en positv anda speciellt bland de yngre.

oscar säger: Hur många år får dina mjölkkor leva innan du skickar dem till slakt?

   Jenny Höglund säger: Det är väldigt olika några blir bara tre, fyra år medan vi har några 14 åringar i ladugården.

SImon säger: Hur många bönder finns det i Sverige och blir de färre eller flera?

   Jenny Höglund säger: Just nu finns det runt 8 000 mjölkbönder i Sverige och de kommer att bli färre speciellt de närmaste två åren.

hi säger: får korna springa ute på vintern, eller står dom bara i båsen, natt som dag.?

   Jenny Höglund säger: De finns två olika alternativ både kor som står uppbundna under vinterhalvåret och kor som bor i en lösdriftsladugård. Dessa kor är lösa hela tiden dygnet runt. De bönder som bygger ny ladugård nu förtiden bygger lösdrift.

Milla säger: Vad fick dig att välja att bli bonde?

   Jenny Höglund säger: Jag fick börja att sköta en kalv när jag var nio år och sedan fick jag en egen, sedan dess har jag varit såld... Kossorna är det bästa men även köra traktor och att vara ute så mycket och jobba praktiskt med kroppen älskar jag.

basse säger: vad tycker du om belgian blue? borde de förbjudas?

   Jenny Höglund säger: Jag tycker inte om denna ras. Jag skulle inte vilja seminera in denna ras på mina kor.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Fritz säger: Har kor känslor?

   Jenny Höglund säger: Japp, vi har några riktiga pajsare i ladugården när de inte är på riktigt bra humör så stångar de bort alla sina kompisar så ingen få gå och mjölka. När jag säger åt dem blir de bara ännu mera tokiga bröölar och springer runt, men de har kul de lovar jag!