Nederländerna

Nederländernas utrikesminister avgår – ljög om Putinmöte

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Nederländernas utrikesminister Halbe Zijlstra avgår efter att ha erkänt att han ljugit om ett möte med Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag ser inget annat alternativ än att lämna in min avskedsansökan till hans majestät konungen, säger han gråtfärdig på ett extrainsatt sammanträde i landets parlament.

Den avgående utrikesministern Halbe Zijlstra lämnar det holländska parlamentet på tisdagen efter att ha meddelat sin avgång...
Den avgående utrikesministern Halbe Zijlstra lämnar det holländska parlamentet på tisdagen efter att ha meddelat sin avgång...

VVD-politikern Halbe Zijlstra har bara haft utrikesministerposten i fyra månader.

Tisdagens avgångsbesked kommer bara timmar innan han skulle ha åkt till Moskva för att träffa sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov.

– Det här är med råge det största misstag som jag gjort under min karriär, säger Zijlstra till parlamentet, enligt AFP.

Mötet allting handlar om ägde rum i Ryssland i början av 2006.

Zijlstra berättade på en partikonferens 2016 om hur han närvarade tillsammans med president Vladimir Putin – och vad denne sa.

Men i helgen avslöjade den nederländska tidningen De Volkskrant att Zijlstra ljugit om mötet. Han var aldrig i rummet. I stället ska han ha baserat sina utsagor från mötet på vad en annan person, som faktiskt var där, sagt.

Planer på Storryssland

På mötet påstås Putin ha föredragit sin dröm om att utvidga gränserna och upprätta ett Storryssland. Planerna inkluderade länder som Vitryssland, Ukraina, Kazakstan och de tre baltstaterna.

Zijlstra – som vid tillfället arbetade för oljebolaget Shell, och var i sällskap med företagets dåvarande vd Jeroen van der Veer – förklarar för De Volkskrant att han gärna ville berätta om det ”geopolitiskt viktiga” mötet och hävdar att han ljög om sin närvaro för att skydda sin källa.

– Jag borde ha agerat annorlunda, säger han till tidningen.

Premiärminister Mark Rutte ska ha känt till lögnen i ett par veckor, enligt De Volkskrant. Rutte leder VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati).

”Jag är ledsen”

Halbe Zijlstra uppger för parlamentet att han är ledsen över det inträffade.

– Jag har talat om en händelse av stor vikt och sagt att jag var där personligen, när jag inte var det, säger han, enligt AFP.

– Jag ville kunna berätta övertygande utan att avslöja min källa. Det var uppenbarligen fel val. Jag borde inte ha gjort det. Jag är ledsen.

Det nu inställda mötet mellan Zijlstra och Lavrov skulle ha avhandlat MH17. Flygplanet exploderade i luften över Ukraina 2014 efter att ha träffats av en robot som avfyrats från ett område kontrollerat av pro-ryska rebeller.

Malaysia Airlines-planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur. Samtliga 298 ombord dog, merparten var nederländska medborgare.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nederländerna

Vladimir Putin