Nyheter

Bantning kan ge utslag för alkohol

NYHETER

Bantning kan aktivera ditt alkolås – och hindra dig från att köra bil.

En 58-årig man som gick på strikt diet fick ett utslag på 0,2 promille, trots att han är helnykterist.

– Äter du en kolhydratfattig kost så kan det hända, säger alkoholexperten Alan Wayne Jones till aftonbladet.se.

Alan Wayne Jones på rättskemiska avdelningen vid Rättsmedicinalverket i Linköping, och bantningsprofessorn Stephan Rössner beskiver problemet i senaste numret av Läkartidningen. Att hård bantning kan ge utslag på alkomätare.

Bildas aceton

– Om du äter en kolhydratfattig kost så bryter kroppen ned fett. Då bildas aceton. Acetonen kan sedan under vissa omständigheter ombildas till isopropanol, vilket man kan likna vid spolarvätska. Det kan ge utslag för alkolåset i en bil, säger Alan Wayne Jones till aftonbladet.se.

Men det stoppar inte där. Även diabetiker riskerar att drabbas av problemet. Samt den som helt enkelt fastar.

"Inte tillräckligt specifika"

– De här apparaterna är helt enkelt inte tillräckligt specifika. Den ger utslag för andra alkoholsorter än bara de som finns i alkoholhaltiga drycker, säger Alan Wayne Jones.

Kan man åka fast för rattfylla också?

– Det kan ge utslag vid ett sållningsprov, alltså det du blåser om du blir stoppad. Det har hänt. Men den andra apparaten som man blåser i senare går nog inte att lura.

En 58-årig pilot som gick på en så kallad VLCD (very low calorie diet) fick problem att starta sin tjänstebil. Bilen var försedd med alkolås och indikerade 0.2 promille i blodet när han blåste.

– Plötsligt blinkar en röd diod om att jag var berusad. Jag blev förstås mäkta förvånad, och trodde det var något fel på den, säger han till aftonbladet.se.

58-åringen blåste dag efter dag och fick samma resultat.

– Jag dricker ju inte ens något. Ändå blåste jag dag efter dag och fick samma resultat. Det enda jag kunde komma på som var annorlunda i mitt liv var att jag bantade, säger han.

Det visade sig också vara anledningen.

Alan Wayne Jones är kritisk till apparaterna.

– Nu pratar man om att alla bilar ska ha ett sådant här lås år 2010 eller 2012. Samtidigt har man aldrig någon alkoholexpert med vid utredningarna. Det är orimligt, säger Alan Wayne Jones.

Patrik Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter