Jacob Branting har avlidit

En av profilerna på Aftonbladets kultursidor

Jacob Branting har avlidit.

Han var född 1930, fadern var advokat och vänstersocialdemokrat med internationella uppdrag, farfar var Hjalmar Branting.

Jacob Branting, mångårig medarbetare på Aftonbladets kulturredaktion.
Jacob Branting, mångårig medarbetare på Aftonbladets kulturredaktion.

Jacob var en av profilerna på Aftonbladets kultursidor. Han gjorde fina insatser, gärna bakom kulisserna, inte minst genom muntra och kluriga notiser på den s k Innerspalten och han förstod hur viktiga korta artiklar kan vara.

Han var också en insiktsfull lyrikrecensent med sinne för den språkliga förnyelse från 1940-talet som fullföljdes under åren därefter.

Skrev diktsatmling

Under 1960-talet gav Jacob ut några egna diktsamlingar. Han redigerade en antologi med sånger av Lasse Lucidor. Han tolkade sångtexter, t ex av Joe Hill, svensk facklig aktivist som gick ett tragiskt öde till mötes i USA.

Jacob skrev också dagsverser. Han ansåg att han behandlade olika ämnen huller om buller och en samling av dem kallas mycket riktigt "Huller", som om han alltid ville korta ner sina stycken.

Under mina år på tidningen var Jacob alltid en trivsam kollega, ständigt beredd att uttala någon koncis och till och med poetisk kommentar.

Gunnar Fredriksson

Publisert: