Bland rosor och rost i årets designträdgård

NYHETER

De har skapat ett vinnande paradis

Foto: Stengångarna har lagts efter gamla stigar som visat var lusten att ta sig fram var som störst.

En doft av liljor omger trädgården där vild grönska lockar genom hemlighetsfulla portar och rum. Med lekfull lust har familjen Gylling skapat ett vinnande paradis på gården Hemmanet i Skåne.

Foto: Ingemo och Per Gylling har belönats med priset Årets Designträdgård.

När Ingemo och Per köpte godset i Glumslöv, en av Sveriges naturskönaste platser, omgavs de tre huslängorna av 2 000 kvadratmeter intetsägande gräsmatta. Några ensamma rosor klamrade sig fast vid husväggen. I fjol, två decennier senare, utsågs Hemmanet till Årets designträdgård av tidningen Drömhem och trädgård.

I engelsk anda sträcker sig en över allt härskande murgröna genom trädgårdens mjuka former. Hårt tuktade häckar står för det raka, strikta. Genom blomsterportar leder ringlande stengångar från oas till oas. Ett av rummen har fyllts med vit rönn och klematis samsas med vita nejlikor, liljor och ett helt hav av akvileja.

Hemlig trädgård

Mellan två ansenliga tujor skymtar en gammal grind. Den leder in till en hemlig trädgård, som många besökare missar, där olvonen blommar och buskpionerna är stora som assietter. En doft av rosor och liljor hänger i luften. Doften är viktig när Ingemo väljer sina plantor. Tidig vår låter hon tibast sprida vällukt och fjärilsmagneten buddleja doftar sött långt in på sensommaren.

Gyllings är innovativa och spontana amatörer som låter experterna stå för artkunnandet. I Hemmanets rabatter finns varken samlingar eller rariteter. Att skapa en designträdgård har aldrig varit avsikten. Ingemo är född med en passion för allt som växer. Planteringarna har vuxit fram allt eftersom hon burit hem nya förälskelser i fröpåse och kruka. Per klipper gräs, gräver land, beskär grenar och formar stenpartier så att hennes cyklamen kan trivas.

Går det så går det

Ingemo kombinerar färg och form med höjd och dynamik. Blå campanula, paradisäpplen och gammaldags rosor ligger henne varmt om hjärtat. När hon planterar är det ofta en chansning.

– Går det så går det, annars har jag lärt mig något nytt, säger hon.

Plantor som visar misstycke byts ut eller får en ny chans i nästa del av trädgården.

Annars försöker hon att inte gå hårt åt grönskan, den får finna nya vägar och veckla ut sig i sin naturliga skönhet. Som i grönsakslandet. Där har vackra rudbeckior spridit ut sig mellan bärbuskar och sparris. Mystiken i det orörda, vildvuxna förhöjs av charmigt rostiga loppisfynd som sparsamt placerats ut mellan bladen.

Svalkande skugga

Begreppet ”rum” fanns inte när Per och Ingemo planerade sina rader av buskar. De har ramat in sitt hem med en promenad av ständigt nya upplevelser, där de kan förflytta sig mellan små fristäder i suktan efter sol, svalkande skugga eller skydd mot låglandets ihärdiga vind. Tidiga vårdagar då luften fortfarande biter i kinden myser de i lusthuset med en rykande kopp kaffe.

När dagen sänker sig till ro och kvällen tar vid visar sig trädgården från sin vackraste sida. Då njuter Ingemo och Per som mest av sitt eget paradis.n

Ulrika Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård