Pizzerior och gatukök toppar snuskligan

NYHETER

Livsmedelsverket: Mindre matställen slarvar mest med hygienen

Ju mindre matställe desto sämre hygien.

Värst slarvas det med förvaring i rätt temperatur.

- Tyvärr är jag inte överraskad, säger Tommy Karlsson, inspektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har utfört 1514 inspektioner i 35 kommuner under de första sex månaderna 2005.

Kartläggningen visar att det är de mindre matställena, med färre än fyra anställda, som har sämst hygien.

- Den största delen allvarliga anmärkningar gäller förvaring av råvaror och mat. Förvaras maten i en temperatur som ligger mittemellan kallt och varmt frodas mikroorganismer i maten, säger Tommy Karlsson.

Många matställen slarvar också med tillgång på handtvättmöjligheter för personalen.

- Det ska finnas handfat, flytande tvål och engångshanddukar så att personalen alltid lätt kan komma åt att tvätta händerna, säger Tommy Karlsson.

Livsmedelsverket ska nu varje år genomföra undersökningar för att se hur förhållandena på Sveriges restauranger utvecklar sig.

- Eftersom du som gäst inte kan veta något om hur maten hanteras innan den kommer på bordet, är det viktigt med myndighetskontroll, säger Tommy Karlsson.

Anna Lindström