Krogmaten gör dig sjuk

Publicerad:
Uppdaterad:

Över en miljon svenskar matförgiftas varje år

Var femte svensk matförgiftas varje år, uppger Svenska Dagbladet - och ofta är det krogmaten som är boven i dramat.

Nu väcks frågan om körkort för att få servera mat.

– Det är märkligt att det inte krävs licens för att få förgifta människor, säger Lennart Norring, enhetschef på livsmedelskontrollen och Operation Krogsanering i Stockholm, till tidningen.

FARLIG MAT? Enligt en ny undersökning kan upp till 1,3 miljoner svenskar blivit matförgiftade på krogen under 2004.
FARLIG MAT? Enligt en ny undersökning kan upp till 1,3 miljoner svenskar blivit matförgiftade på krogen under 2004.

Det är en undersökning som företaget Anticimex gjort som visar på de höga siffrorna. Enligt undersökningen kan upp till 1,3 miljoner svenskar blivit matförgiftade under år 2004 - av mat de ätit utanför hemmet.

– Vi tror att det har mycket att göra med utvecklingen de senaste 10-15 åren. Det finns fler restauranger och du kan köpa mat överallt, till exempel bensinmackar och kiosker, säger Henrik Hammar, produktchef på Anticimex, till SvD.

Har vidgat begreppet

Anticimex resultat visar på högre siffror än Livsmedelsverkets tidigare undersökningar. Enligt en som verket gjorde 1994 drabbades årligen omkring en halv miljon svenskar av matförgiftning. 1998 var antalet nere på 340 000.

Henrik Hammar säger till tidningen att Anticimex vidgat begreppet matförgiftning.

Livsmedelsverket ska utreda

Även kunskaperna om hur mat ska hanteras har försämrats de senaste åren, skriver tidningen.

Men en form av körkort för den som serverar mat till allmänheten kan vara på gång. Nyligen gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att utreda bland annat just den frågan. Utredningen ska vara färdig till sommaren nästa år.

– Äntloigen, får man någon form av kontroll på det så är det av godo, säger Lennart Norring.

Karin Fyrlund

Publicerad: