Hackade Pentagon – i jakt på UFOn

NYHETER

”Störste militäre hackaren genom tiderna” riskerar 70 års fängelse

Han ville veta om UFOn finns i verkligheten.

Nu riskerar Gary McKinnon 70 års fängelse.

– I USA behandlas jag som en terrorist, säger han.

I nästa vecka avgörs om Gary, 39, ska utlämnas från England.

Foto: AP
När Gary McKinnon slutligen greps av polis i mars 2002 var han lättad. – Jag var helt besatt.

Med enkla medel tog sig den arbetslöse programmeraren in i topphemliga datasystem som tillhörde Pentagon, NASA, den amerikanska marinen och flygvapnet. Han har kallats för ”den störste militäre hackaren genom tiderna”. Själv hävdar McKinnon att han är oskyldig. Han ville aldrig orsaka någon skada. Han ville bara veta om det fanns liv på andra planeter.

– Mitt huvudsyfte var att jag ville ta reda på mer om UFOn och hemlig teknologi. Jag ville använda dataverktyg för att ta reda på saker som regeringen höll hemliga, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Guantanamobasen

Enligt USA har hans dataintrång kostat landet motsvarande nära 5,3 miljoner kronor. Han anklagas också för att ha lamslagit viktiga försvarssystem strax efter 11 september-attackerna 2001.

Nu riskerar 39-åringen att utlämnas till USA. Om han döms skyldig kan straffet bli upp till 70 års fängelse och 13 miljoner i böter. Hans försvarare fruktar att McKinnon kommer att placeras på den ökända Guantanamobasen på Kuba.

Allt började med internets genombrott på 1990-talet. Med hjälp av ”Handbok för hackare” tog sig McKinnon in i datasystem på brittiska universitet. Han fortsatte med amerikanska regeringen och militären.

Greps av polis

– Allt jag kunde tänka mig som kunde ha kopplingar till information om UFOn.

När McKinnon slutligen greps av polis i mars 2002 var han lättad.

– Jag var helt besatt.

Nästa vecka väntas beslutet om Gary McKinnon ska utlämnas till USA eller inte. Själv menar han att de amerikanska myndigheterna har gjort honom till syndabock och nu vill de avskräcka andra hackare från att gå i hans fotspår.

– Jag behandlas redan som en terrorist. Jag finns med i en pamflett från den amerikanska armén – i en guide om hur man ska bekämpa 2000-talets terrorister.

Johanna Melén