Rekord för antalet elektroniska deklarationer

NYHETER

Förra årets notering för antalet elektroniska deklarationer har slagits med råge.

– Vi slog det natten mellan söndag och måndag. Det deklareras dygnet runt, säger Tommy Carlsson, skattedirektör inom Skatteverket.

Allt fler svenskar klarar av deklarationen med hjälp internet, telefon eller sms. På tisdag eftermiddag, sista dagen för att lämna deklarationen, var antalet uppe i drygt 2,5 miljoner. Det var runt 400000 fler än det totala antal som deklarerade elektroniskt förra året.

– Vi tror att vi hamnar runt vårt mål på 2,6 miljoner elektroniska deklarationer, säger Tommy Carlsson.

Enligt förväntningarna

Förra året hade Skatteverket målet att 1,5 miljoner skulle deklarera elektroniskt. Det överträffades med över 600000. I år ser man alltså ut att hamna mer i linje med förväntningarna.

Drygt 90 procent av de 7,1–7,2 miljoner svenskar som ska deklarera i år kan att göra det elektroniskt. De som trillar utanför är i huvudsak personer som sålt bostadsrätt eller villa.

Inom Skatteverket hoppas man att 40 procent av de som har möjlighet ska deklarera elektroniskt. Slår det in hamnar man på 2,6–2,7 elektroniska deklarationer i år.

Ser man till fördelning på de olika teknikerna för att deklarera elektroniskt förefaller alternativet internet och säkerhetskod ha vunnit mark på bekostnad av internet och e-legitimation. Det kan möjligen bero på att man från och med i år även kan dra av resekostnader om man använder alternativet internet och säkerhetskod.

Slipper hanteringen

Redan om två år kan det bli möjligt att slippa deklarera helt och hållet. En utredning jobbar nämligen med ett förslag som innebär att om man inte har något att invända mot de förtryckta uppgifterna på deklarationsblanketten så behöver inte lämna in någon deklaration.

Totalt rör det sig om mellan 3,5 och 4 miljoner personer som kan slippa deklarera 2008. På det väntas Skatteverket spara runt 25 miljoner kronor.

Elektroniska deklarationer 2005

Förra året deklarerade 2113400 personer elektroniskt. Fördelningen såg ut så här:

TT