Trendigt med mosaik i blanksvart och vitt

Foto: Fikavänligt Linda bjuder gärna över sina vänner på en fika i sitt nya kök. Hon är en riktig kaffeälskare.
NYHETER

Högblankt, svart, vitt och ek.

Det moderna köket har blivit en samlingsplats för både tv-tittande och matlagning hemma hos Linda och Erik.

När Linda var gravid förra året tog hennes sambo Erik ett avbrott från sitt arbete för att under ett år infria deras drömmar – att bygga ett hus helt efter deras egna idéer. Ett medelhavsinspirerat hus, fyllt av kontraster mellan hårt och mjuk, stilrent och rofyllt.

Med tre barn under åtta år var det viktigt för familjen att skapa ett kök som var både funktionellt och praktiskt men också snyggt och inbjudande. Öppna ytor lockade och resultatet blev en köksö för att skilja kök och vardagsrum åt.

Ett högblankt svart kök var drömmen men rädslan för att det skulle bli både för mörkt och för tungt gjorde att de valde en mix av ett svart och vitt kök – men ur samma serie.

Gav Ikea en chans

– Till en början var vi tveksamma till att köpa ett Ikeakök. De kändes inte tillräckligt exklusivt och vi var rädda att det inte skulle vara så bra kvalitet. Men efter ett tag ändrade vi oss och gav köket en chans, vilket har visat sig vara helt rätt. Att leveranstiden var kort och att vi sparade pengar var också ett stort plus, säger Linda.

Köket höjdes cirka 150 millimeter från golvet för att skapa känslan av en separat avdelning och ett tak av vitmålad råspont sattes upp för att bryta mot den annars så stilrena inredningen. Golvet blev i ek med asklist, så kallat ”skeppsgolv”.

Erik och Linda valde vitvaror i aluminium för att slippa repor och tumavtryck och ekbänkskivorna beställdes från en snickerifirma.

– Tjusningen med att beställa är att man kan ange exakta mått. Vi ville ha lite tjockare skivor än vad standarden normalt är, cirka fyra centimeter och 60 respektive 80 centimeter djupa, säger Linda.

Valde mosaik

Besticken är gömda bakom luckor och konserverna är placerade i utdragbara lådor som döljs av skåpen.

Väggen vid diskbänken och köksön är klädda med brun respektive vit snäckskalsmosaik. När familjen fortfarande var inne på utformningsstadiet av köket var mosaik inte alls något självklart val. De kände att det var uttjatat och funderade i stället på att använda sig av frostat glas eller en tunn valnötsskiva men av en slump upptäckte Linda mosaiken.

– Jag valde ut kalkstengolvet till vardagsrummet och fick då genast känslan av att mosaiken mjukt skulle binda samman de strikta svarta köksluckorna med det oslipade trätaket.

Väggen ovanför diskbänken är klädd med snäckskalsmosaik i brunsvart. Den bruna färgen skimrar när ljuset speglar sig och ger en snygg kontrast mot det blanka och stilrena köket.

150 spotlights

Trots villans öppna ytor och stora fönster har familjen satt upp 150 stycken spotlights – 42 stycken bara i köket och vardagsrummet. Linda och Erik ville inte ha de traditionella runda spottarna utan hittade en leverantör som importerade fyrkantiga i rostfritt.

– Spotlights ger det klaraste och vitaste ljuset och med dimmrar som tillbehör kan man välja allt från arbetsbelysning till ett soft skimmer.

Foto: Bryter av Hyllan i ek bryter snyggt mot det svarta.
Foto: Futuristiskt Kyl, frys samt is- och vattenmaskin blänker i svart.

Så fixade de sitt trendiga kök

Läs mer

Micaela Nordberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning