Fi vill avskaffa äktenskapet

Vill se ”samlevnadsbalk” för två eller flera personer oavsett kön

Feministiskt initiativ vill avskaffa äktenskapet.

I stället ska en ”samlevnadsbalk” instiftas där två eller fler personer lever ihop – oavsett kön.

– Vi måste ta större hänsyn till hur verkligheten faktiskt ser ut, säger styrelseledamoten Tiina Rosenberg.

Feministiskt initiativ inleder på fredagen sitt årsmöte där man bland annat ska ta fram ett politiskt program. En av punkterna lyder: ”Fi kräver att äktenskapsbalken och partnerskapslagen ersätts med en ny samlevnadsbalk där två eller fler personer som lever ihop och kan antas ha gemensam ekonomi och gemensamt ägande skall kunna ingå samlevnad.”

- Det handlar om att modernisera tanken på hur människor lever. Att ta större hänsyn till det riktiga samhället istället för att fortsätta leva i en föreställningsvärld med en normativ tvåsamhet som ska vara i all evighet - trots att vi inte har en verklighet som stämmer överens med detta, säger Tiina Rosenberg till aftonbladet.se.

Olika typer av familjer

Fi vill alltså att olika typer av familjer ska få del av de ekonomiska villkor som i dag gäller äktenskap.

- Jag, till exempel, är skild och har inlett en ny relation. Samtidigt har jag barn tillsammans med min förra man, som även han har ett nytt förhållande. Det gör att vi har ett hushåll som inbegriper fler personer som jag betraktar som min familj, och dessutom har vi alla ekonomiska kopplingar till varandra på grund av barnen, säger Tiina Rosenberg.

Men det här med att fler än två personer ska kunna "ingå samlevnad" - betyder det att ni tycker att det är okej med månggifte?

- Nej, det är inte alls så spektakulärt. Vi vänder oss till de levnadssätt som redan finns. Det här handlar om att få fram en bra ekonomisk lagstiftning även för de mer flexibla familjesystem som finns där ute.

Aftonbladets läsare säger nej

I en undersökning på aftonbladet.se hade cirka 35 000 läsare vid lunchtid svarat på frågan "Tycker du att äktenskapet borde avskaffas?"

Drygt 13 procent svarade ja och 84 procent nej.

- Egentligen är jag inte förvånad över att så många säger nej, men visst hade jag hoppats på lite mer radikalism, säger Tiina Rosenberg.

Hon påpekar att många ofta blandar ihop kärleken med äktenskapet.

- Kärlekens historia är inte äktenskapets historia. Äktenskapet har alltid varit en institutionaliserad form av kvinnoförtryck och äganderätt. Så varför föra en gammal tradition vidare? Varför skulle äktenskapet vara något att försvara? Försvara kärleken - inte ägandet av andra människor.

Här är frågorna som Fi ska diskutera i helgen:

Karl Thor, Sara Ångström