Nu är Martin på väg hem

NYHETER

Ahmed: Vi vill ha ett samhälle med lag och ordning

1 av 3 | Foto: hemfärden Frilansjournalisten Martin Adler sköts till döds under en demonstration i Somalias huvudstad Mogadishu den 23 juni. Hans kropp ska nu föras hem till Sverige. I går fördes kistan till Kenya för vidare färd mot Sverige. Adlers död har skapat stora rubriker i medier runt om i världen. Förutom Aftonbladet arbetade Martin Adler med bland annat brittiska tv-kanalen Channel 4.

MOGADISHU/NAIROBI

När solen gick upp över den härjade huvudstaden Mogadishu, åkte Martin Adlers tolk Ajuz till Medinasjukhuset för att hämta kistan.

I morgon flygs den hem till Sverige.

När Ajuz kommit med kistan i en ambulans till Hotel Shamo dök Sharif Sheikh Ahmed, ledaren för Islamiska domstolen, upp. Han kom tillsammans med en mindre delegation för att uttrycka sin sorg och han sa:

- Vi förstår hur smärtsamt det måste vara för hans familj, vänner och kolleger.

Skadar vårt arbete

- Gårdagens händelse skadar det arbete vid håller på med - främst med att skapa fred och stabilitet i Somalia - och det blir svårt att reparera den skadan. Men så har Gud bestämt.

- Vi är ännu inte tillräckligt välorganiserade för att ta emot utländska journalister. Det beklagar vi djupt. Men vi ska dra lärdom av den tragiska händelsen och öppna ett kontor som ska hjälpa utländska journalister och förbereda deras resa och vistelse här på ett säkert sätt. Journalister ska kunna fortsätta resa in i Somalia precis som de själva vill.

-Vi vill ha ett fredligt samhälle, där folk fritt kan uttrycka sin åsikt och ta sig runt utan oro. Ett samhälle med lag och ordning.

- Efter sexton års laglöshet finns alldeles för många vapen i Mogadishu. Det gör situationen väldigt svår att hantera. Vi ber åter om förlåtelse för det som hänt.

Kördes i kortege

Strax efter nio åkte jag och fotografen Flemming Weiss Andersen, som var med när Martin Adler sköts, till flygplatsen. Vi körde i kortege, med kistan i en ambulans, tre fyrhjulsdrivna bilar och en stor pickup med säkerhetsvakter.

Efter ett par timmars väntan på den asfaltsremsa som utgör flygplatsen landade ett solgult plan från Röda korset i Nairobi.

Martin Adlers kista - hopsnickrad av enkla fanérskivor - bars ombord och surrades fast med läderremmar mitt i planet. Precis 23 timmar efter mordet, lyfte vi.

Väntade

Vid ankomsten till Nairobi väntade representanter från svenska ambassaden på att ta emot kistan.

Kistan kördes till Lee Funeral Home i Nairobi där den förvaras till den sista resan tillbaka till Sverige - i morgon.

Han drevs av att öppna världens ögon för orättvisor och lidande

Läs mer:

Tidigare:

Eva Plesner