Nu är de staten och kapitalet

NYHETER

Undersökning: Punkarna har fått makten

1 av 2 | Foto: Nu: Snäll ?Mats Borg, 44, spelade i bandet Grisen Skriker. Nu är han tv-producent – och ägare till en ”överklassig” segelbåt. ”Men jag har gått med i segelsällskapet Republikanska Seglare”, säger han.

Punkarna chockade det etablerade samhället.

I dag är det de som bestämmer.

– Man lärde sig att allt är möjligt, säger Mats Borg från bandet Grisen Skriker.

Doktoranderna Per Dannefjord och Magnus Eriksson vid Växjö universitet har gjort en enkätundersökning med den första generationen svenska punkmusiker.

Och det har gått bra för dem.

43 procent är i dag högre tjänstemän, att jämföras med 18 procent av samtliga män födda ungefär samtidigt.

55 procent av punkarna är högskoleutbildade (30 procent för övriga). Av de punkare som kom från arbetarfamiljer har 46 procent högskoleutbildat sig.

– Att så många av dem med arbetarbakgrund blivit akademiker och besitter höga poster i samhället var inget vi hade förväntat oss, säger Magnus Eriksson.

Han och Per Dannefjord tror att det var den unika miljön som gjorde klassresan möjlig för så många.

Mats Borg, 44, som växte upp i Farsta i södra Stockholm, tror att det stämmer. Som sextonåring startade han bandet Grisen Skriker 1978 – i dag är han tv-producent med meriter som ”Room-service”, ”Äntligen hemma” och ”Nya rum”.

Trodde på sig själva

– Vi fick lära oss ett driv som gick utanför själva musiken. Jag träffade människor som visade att vem som helst kunde göra vad som helst, säger han.

Har köpt segelbåt

Mats Borg tror inte att punkrörelsen gjort någon nytta i ett samhällsperspektiv, men att den var mycket betydelsefull för dem som var med.

Aftonbladet träffar honom när han pysslar om sin vita segelbåt. Och han är inte helt tillfreds med den bilden av sig själv.

– Jag hatade segling när jag var tonåring. Det är så förbannat överklassigt och man möter trots allt få seglare från Farsta. Men jag har gått med i segelsällskapet ”Republikanska Seglare”. Det är väl allt som finns kvar av min revolt, säger han och skrattar.

Enkätundersökningen bygger på intervjuer med 259 svenska punkmusiker som mellan 1978 och 1982 spelade i band och gav ut en skiva. Nästan samtliga är män.

Punk i dag

...och det här gör 70- och 80-talets punkhjältar i dag.