Tvillingar - med 129 kg i skillnad

NYHETER

Svensk professor: De måste ha växt upp i olika miljöer

Enäggstvillingar - och lika som bär?

Inte.

Ruth Parker-Browning är trådsmal och väger 57 kilo.

Mary Mazariegos riskerar att dö i fetma med en vikt på 186 kilo.

Tvillingarnas mamma dog i en bilolycka 1986. Sedan dess har 35-åriga Mary Mazariegos från Oklahoma tröstat sig med mat, och blivit allt fetare.

I dag väger hon 186 kilo, riskerar att dö av övervikten och har bestämt sig för att gå ner i vikt.

Vill hjälpa sin syster

Systern Ruth väger 57 kilo, och vill nu hjälpa sin syster att överleva fetman.

Tvillingarna har varit med i Oprah Winfreys tv-show, för att samla in pengar till en operation åt Mary. I programmet säger hon:

-Min mamma kämpade också mot övervikt. Hon sa till oss: Bli inte som jag. Och nu sitter jag här.

Men hur kan det skilja 129 kilo mellan två enäggstvillingar?

-De måste ha vuxit upp i olika miljöer. Förmodligen har den ena vuxit upp i ett hem där man varit noga med mathållningen och motion, säger Ulf Pettersson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet.

"Uppväxt i tv-soffan"

- Den andra kan ha vuxit upp i en tv-soffa med mycket chips. Att tvillingarna har fostrats av samma föräldrar och ätit samma måltider är osannolikt.

Ulf Pettersson har aldrig hört talas om en så stor viktskillnad mellan två enäggstvillingar, som ju har likadan genuppsättning. Generna styr nämligen en stor del av risken för övervikt.

"Fetma är ärftligt"

- De har en betydande roll. Det finns studier som visar att fetma är ärftligt. Men även miljön spelar in, säger Ulf Pettersson.

Vilken är den viktigaste faktorn?

- Det finns inget enkelt svar på den frågan. Mycket talar för att generna spelar en större roll. Men det är snarare överflödet av mat och onyttigheter som lett till fetmaepidemin.

Sara Johansson