Han satt 54 år på mentalsjukhus

NYHETER

Epilepsi troddes vara psykisk sjukdom

Foto: Machal Lalung bor nu hos sin systerson Sumbor Pator.

I mer än ett halvt sekel trodde alla att Machal Lalung var psykiskt sjuk.

Nu har han släppts från mentalsjukhuset i Indien. Hans ”psykiska sjukdom” var vanlig epilepsi.

Machal Lalung, 77, släpptes från mentalsjukhuset i nordvästra Indien efter att en människorättsorganisation konstaterat att han tagits in på felaktiga grunder. Lalung var aldrig psykiskt sjuk, han hade epilepsi.

Suttit instäng hela livet

Trots att det i Indien inte är ovanligt att människor märks som psykiskt sjuka har den 54 år långa felbehandlingen av Lalung chockat människorättsaktivister och experter på mentalvård, uppger Reuters.

– Vi kände inte till Machal Lalungs fall tidigare, men så fort vi fick kännedom om honom agerade vi omedelbart för att få honom frisläppt. Jag är verkligen ledsen för hans skull, säger inrikesminister Rokybul Hussain till Reuters.

Det är dock en klen tröst för Lalung som togs in på mentalsjukhuset 1950, när han var 23 år gammal. Hela sitt liv har han suttit instängd tillsammans med psykiskt sjuka människor.

– Det var väldigt svårt att bo ihop med psykiskt sjuka människor, men gradvis vande jag mig, säger han.

Den behandling han fått har gjort honom avtrubbad och han har glömt bort sin familj, sin dialekt och till och med smaken av maten han brukade tycka om.

Livet han levde innan han togs in på sjukhuset är bara ett otydligt minne, det är också historien om varför han hamnade på sjukhuset. Läkarna som behandlat honom över åren är borta och journalerna saknas.

Bor hos systersonen

Idag säger han att han väntar på att få dö i frid.

– Jag är ledsen över vad som hänt med mitt liv men det är ingen idé att grubbla över det nu. Jag väntar bara på döden, säger han till Reuters.

– I början brukade jag sakna min familj och jag bönade alltid till vårdarna att låta mig åka hem, men de lyssnade aldrig på mig, fortsätter han.

Lalungs enda familjemedlem som fortfarande är i livet är hans systerson som nu tagit sig an sin gamle morbror. Lalungs far och äldre syster är döda.

Trots att det fanns kvinnor på sjukhuset försökte Lalung aldrig bli vän med eller gifta sig med någon av dem.

– Vem vill gifta sig med en galen kvinna? undrar han.

Therese Holmberg