Röda Korset måste köpa tält på kredit

NYHETER

”Snart snöar det i hela jordbävningsområdet”

Foto: katastrofen fortsätter att kräva liv Situationen i Kashmir är mycket allvarlig. Många människor riskerar att dö av svält och kyla till följd av jordbävningskatastrofen.

Runt omkring den så gott som utplånade pakistanska staden Balakot finns ett 60-tal byar.

Om några veckor faller snön i områdena där tiotusentals är hemlösa.

- Vintertält måste fram och nu köper vi dem på kredit, säger Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren på telefon från Balakot.

Foto: Christer Zettergren framför en av hjälpsändningarna till pakistanska Röda halvmånen.

Det är varma och vindtåliga tält som är det mest akuta i Balakot och alla de bergsbyar som ligger runt omkring. Ännu är det ganska varmt på dagen i Balakot. Men om fyra veckor snöar det.

- Det ligger redan snö på bergstopparna runt omkring, säger Christer Zettergren till aftonbladet.se.

Han landade igår på tisdagen i Pakistan och reser nu runt i katastrofområdet för att skapa sig en bild av omfattningen och hjälpbehoven.

Jordbävningen inträffade i ett bergsområde som blivit helt oländigt och där det är mycket svårt att få fram hjälpen.

Vintertält akut

En ytterligare svårighet är att världens vilja att bidra med ekonomisk hjälp åt offren i den enorma katastrofen har varit låg.

Det mest akuta nu är att få fram vintertälten.

- Det är i dem folk kommer att behöva bo hela vintern, de närmaste sex månaderna. Det finns ingenting annat, säger Christer Zettergren.

Armén har rensat vägen till Balakot och så nu går det att få fram hjälpsändningarna med vägfordon. Men med bergsbyarna är det värre.

- Vi försöker ta oss upp och byborna försöker ta sig ner. Men fortfarande finns det byar ingen nått fram till.

Åsnekaravaner

- Det går inte att landa med helikopter på bergssidorna som är helt raserade. Man måste landa i dalarna och sedan ta sig upp till fots med tälten. Åsnekaravaner går också, jag såg en alldeles nyss. Varje åsna kan bära två tält.

Vatten är också prioriterat och det har man nu fått i Balakot.

- Nu har vi fått det första rena vattnet här. Man tar upp det från floden och renar det i vattenreningsverket som svenska Röda Korset skickat hit, säger Christer Zettergren.

Liklukt

I Balakot har man lyckats föra bort de synliga döda kropparna från dem som omkom i jordbävningen. Men fortfarande finns det kroppar under rasmassorna.

- Man känner sen söta liklukten överallt. Människor gräver, med hackor och med händerna.

- Men man försöker också återerövra sina liv. Under en bit tak vid resterna av ett hus står två frisörer och klipper folk. På ett annat ställe sitter en man och säljer apelsiner.

Läs också:

Simone Söderhjelm