Hariri-rapport kan leda till FN-sanktioner mot Syrien

NYHETER

New York

Det kan bli aktuellt med FN-sanktioner mot Syrien, enligt Storbritanniens utrikesminister Jack Straw. Hotet levererades då en FN-rapport om mordet på Libanons förre premiärminister, Rafiq al-Hariri, offentliggjorts.

USA:s president GeorgeW Bush krävde på fredagen en extrasession i FN:s säkerhetsråd med anledning av rapporten, i vilken det slås fast att mordet på Hariri inte hade kunnat utföras utan godkännande från högt uppsatta syrier och libaneser.

Rapporten har sammanställts av den tyske FN-utredaren Detlev Mehlis och överlämnades till FN:s generalsekreterare Kofi Annan i torsdags. Den avfärdades tidigare på fredagen av Syriens regering som ”ett politiskt uttalande riktat mot Syrien”.

– Rapporten är långt ifrån sanningen. Syrien för inte en politik som innebär lönnmord på fiender eller vänner, sade Syriens informationsminister Mehdi Dakhlallah i en tv-intervju.

Bush: Djupt upprörande

Men i USA var tonläget ett annat. President Bush, för dagen på besök i Kalifornien, sade på fredagskvällen svensk tid att rapporten var ”djupt upprörande” och efterlyste snabba åtgärder från FN:s säkerhetsråd. Han hade redan instruerat utrikesminister Condoleezza Rice att begära en session så snart som möjligt för att diskutera rapporten.

Rice brittiske kollega, Jack Straw, sade i sin tur att man överväger att begära att FN inför sanktioner mot Syrien.

Utredaren Mehlis själv råkade i blåsväder då det stod klart att det florerade flera versioner av rapporten, varav en innehöll uppgifter han ångrade att de kommit ut.

– Vi gjorde ett antal versioner av rapporten och jag har just blivit varse att en av flera tidiga versioner av misstag har nått medierna, sade Mehlis.

I den oönskade rapporten fanns uppgifter från ett oidentifierat vittne som pekade ut underrättelsechefen Assef Shawkat och Maher Assad – svåger respektive bror till Syriens president – som delaktiga i mordkomplotten. Mehlis strök i senare upplagor dessa uppgifter för att inte riskera att peka ut någon oskyldig.

400 vittnen

Mehlis rapport bygger på uppgifter från fler än 400 vittnen som beskriver en utstuderad mordplan, med förgreningar ända upp i den högsta politiska toppen i både Libanon och Syrien.

Vissa vittnesmål är politisk dynamit. Bland annat ska en militant islamist i förväg ha tvingats ta på sig mordet i en videoinspelning som en avledningsmanöver. Och minuterna före explosionen blev Libanons Syrienvänlige president Emile Lahoud uppringd av chefen för en prosyrisk välgörenhetsorganisation, som misstänks för kopplingar till dådet.

Utredningen anklagar också högt uppsatta syrier för att avsiktligt ha ljugit eller givit felaktiga uppgifter, bland andra utrikesminister Faruq al-Shara.

Själva mordet, en bilbomb som i februari krävde totalt 20 dödsoffer, tros ha utförts av en irakisk självmordsbombare. Han ska enligt FN-utredaren lurats att tro att målet var Iraks dåvarande premiärminister Iyad Allawi, som besökte Beirut strax före dådet.

TT-AFP