Misstänkt dödshjälp efter Katrina utreds

NYHETER

Åklagarmyndigheten granskar sex sjukhus och tretton vårdhem

Baton Rouge

Alltsedan orkanen Katrina har det gått rykten om att vårdpersonal i New Orleans begick barmhärtighetsmord på mycket sjuka patienter som inte kunde evakueras.

Nu har åklagarmyndigheten i Louisiana inlett en granskning.

Sex sjukhus och 13 vårdhem i det orkandrabbade området och hur de behandlade sina patienter i katastrofens kölvatten ska synas, uppger en taleskvinna för delstatens chefsåklagare Charles Foti.

Den inrättning där man misstänker att dödshjälp förekom är sjukhuset Memorial Medical Center.

Sjukhusen i New Orleans blev till följd av orkanen utan både rent vatten och el i flera dagar, och delar av inrättningarna översvämmades. På Memorial-sjukhuset steg värmen snabbt uppemot 40 grader inne i byggnaden och sanitetssystemen kollapsade. Förhållandena beskrevs av vittnen som vidriga.

Obduktioner

I torsdags rapporterade nyhetskanalen CNN att en läkare, Bryant King, berättat att det fördes diskussioner om dödshjälp på sjukhuset; själv ska läkaren dock inte ha utfört handlingen. När diskussionerna uppstod hade man nästan 2 000 patienter och anhöriga att dra försorg om och försökte få hjälp med att evakuera dem.

Åklagarmyndigheten har gett order om rättsmedicinsk undersökning av 45 döda, som efter ovädret forslades bort från sjukhuset. Elva av dessa avled innan orkanen svepte in den 29 augusti och förvarades under katastrofdagarna i sjukhusets bårhus. Merparten av de 34 övriga vårdades när stormen bröt ut på en långvårdsavdelning.

Misstänkta

Sjukhuset är stort - byggnaderna omfattar flera kvarter - och anestesiöverläkaren Glenn Casey konstaterar att det inte går att övervaka vad samtliga i personalen gjorde, men Casey anser också att personal som arbetade heroiskt nu orättvist drabbas av beskyllningar.

- Anställda som arbetade 18 timmar om dagen i över 40 graders värme angrips.

- Åklagarmyndigheten granskar hjältar, säger Casey.

TT-Reuters