Nyheter

EU får framtidens fusionsreaktor

NYHETER

Kan vara en aldrig sinande energikälla - byggs i Frankrike

Världens första fusionsreaktor ska byggas i Frankrike.

En fungerande reaktor skulle kunna bli den aldrig sinande energikälla världen väntat på.

Efter många års dragkamp hamnar den så kallade Iter-reaktorn i Frankrike i stället för i Japan.

- Det är jättebra att projektet äntligen blir av, säger Kerstin Holmström, doktorand i fusionsplasmafysik vid KTH. Målet är att hitta en bra energiförsörjning. För att komma vidare behöver man göra större experiment och det här är nästa steg.

Extrema temperaturer

Reaktorn ska alstra energi på samma sätt som solen. Enkelt uttryckt utvinns energi genom att väteatomer slås ihop till en heliumatom. Processen kräver högt tryck och extremt höga temperaturer på över hundra miljoner grader.

En fungerande reaktor skulle bli något av en mirakelmaskin. Fusionsenergi anses vara ren, billig och säker. Till skillnad från exempelvis en kärnreaktor ger en fusionsreaktor inget svårhanterligt avfall.

Det höga oljepriset är en annan viktig drivkraft i jakten på en ny energikälla.

Anläggningen ska byggas i Cadarache, nära Marseille i Frankrike. Att Frankrike och EU får reaktorn har stor betydelse för den europeiska forskningen. För Frankrike innebär projektet hundratals nya arbetstillfällen.

Dyrt projekt

Projektet kommer att kosta nära 100 miljarder kronor. EU ska stå för hälften av kostnaden och övriga länder i projektet för resten. Det kan dröja upp till 50 år innan fusionstekniken kan tas i bruk och bidra väsentligt till energiförsörjningen.

– Det är svårt att få det att fungera, säger Kerstin Holmström. Det är svårt att hålla något som är hundra miljoner grader varmt inneslutet.

Karin Lindblom

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter