Hennes dagar är räknade

Publicerad:
Uppdaterad:

Roks kallar till extra årsmöte

Ireen von Wachenfeldts dagar som ordförande för Roks är räknade.

I augusti ska ett extra årsmöte avgöra styrelsens framtid.

"MÄN ÄR DJUR" Den 13 augusti ska det avgöras om Roks ordförande Ireen von Wachenfeldt får sitta kvar efter den uppmärksammade SVT-dokumentären.
Foto: per-olof sännås
"MÄN ÄR DJUR" Den 13 augusti ska det avgöras om Roks ordförande Ireen von Wachenfeldt får sitta kvar efter den uppmärksammade SVT-dokumentären.

Ledningen för Roks gör nu en verklig kovändning.

För bara två veckor sedan beslöt styrelsen att säga nej till kravet på ett extra årsmöte. Nu gör man helt om.

I tisdags kväll, helt utan förvarning, damp det ned en kallelse till extra årsmöte i Roks hos medlemsjourerna runt om i landet.

Mötet sker den 13 augusti i Stockholm.

Aftonbladet har sökt Ireen von Wachenfeldt, som dock gjort sig oanträffbar hela veckan.

"Kan bara gagna Roks"

Carina Sällberg, styrelseledamot från Helsingborg, förklarar kursändringen så här:

– Vi kände att det enda sättet att få media att sluta hetsa var att ha ett extra årsmöte. Det kan bara gagna Roks, säger hon.

– Det är också viktigt att jourerna får ta ställning till om de har fortsatt förtroende för styrelsen eller vill välja en interimstyrelse till nästa årsmöte.

Den sittande styrelsen valdes så sent som i början av maj i år. En vecka därefter sändes SVT-dokumentären där Ireen von Wachenfeldt fällde kommentaren "Män är djur".

Mycket talar för att den sittande ledningens tid är över redan efter tre månader.

"Då går vi ur"

– Rent teoretiskt finns en chans att de får sitta kvar. Men då går vi och många med oss ur Roks, säger Magela Jonsson, ordförande i Ronneby.

Kallelsen om det extra årsmötet kom helt oanmäld.

Flera som Aftonbladet talat med tolkar vändningen som ett sätt för styrelsen att försöka ta kontroll över processen inom Roks igen.

Så sent som i måndags - en dag innan kallelsen till årsmötet gick ut - startades nämligen ännu ett försök för att få till stånd ett extra årsmöte. Kvinnojouren i Örebro stod som samordnare.

Att så skulle vara fallet förnekar Carina Sällberg.

– Nej, det är inte alls så. Vi fattade beslutet om ett extra årsmöte redan förra veckan, styrelsen har rätt att göra det även om inte en tredjedel av jourerna står bakom kravet, säger hon.

Tidigare artiklar

Anette Holmqvist

Publicerad: