Skyfall hindrade räddningsarbetet

NYHETER

Förtvivlan sköljer över katastrofdrabbade Kashmir

ISLAMABAD

Som om en jordbävningskatastrof inte vore nog.

På tisdagen fick helikoptertrafiken till det skalvdrabbade Muzaffarabad fick ställas in på grund av skyfall och hagelstormar.

Räddningsinsatserna blev än mer kaotiska och tröga när naturens makter spjärnade emot.

Regnet vräkte ner över Muzaffarabad, den ödelagda huvudstaden i den pakistanska delen av Kashmir, och förvandlade gatorna till smutsiga bäckar men förtog, åtminstone tillfälligt, stanken av död.

Obarmhärtigt piskade regnet mot överlevande som huttrande tagit skydd under plastbitar. Modstulna försökte de orientera sig i kaoset.

– Jag känner inte igen Muzaffarabad längre. Det är som om jag hade vaknat upp och befann mig på en helt ny plats, sade 19-årige studenten Daniel Shahaad.

Ofarbara vägar

Efter några timmar kunde hjälphelikoptrarna åter lyfta men frustrationen över att räddningsarbetet går trögt är stor. Insatserna blir kaotiska när vägar är ofarbara. FN:s katastrofsamordnare klagade på tisdagen över att helikoptrarna är för få.

Men hjälpen har långsamt börjat nå fram. Tio utländska räddningsteam har anlänt till Muzaffarabad. Arbetet samordnas av pakistansk militär.

Läkare utan gränser varnar för att epidemier kan spridas via förorenade vattentäkter. Organisationens chef i Pakistan, Isabelle Simpson, har varit i kontakt med medarbetare som håller på att upprätta akutkliniker.

– Vi oroar oss för vattenburna sjukdomar. Speciellt som mycket få människor har tak över huvudet däruppe. De tränger ihop sig i hus och lever i lägerliknande situationer och då finns det stora hälsorisker, säger hon.

Åtta räddade

Staden tros ha förlorat minst 11000 av 90000 invånare. Endast åtta överlevande har grävts fram ur rasmassorna sedan skalvet i lördags, uppgav FN på tisdagen.

– För varje timme som går minskar möjligheterna att finna någon, sade Alain Pasche i FN:s katastrofsamordningsgrupp.

Trots det fruktansvärda läget i Muzaffarabad söker sig folk från bergssluttningarna i Kashmir dit i hopp om att få hjälp. Andra försöker lika desperat ta sig fram i motsatt riktning för att nå sina hem.

– Det ligger döda överallt och de som är skadade har inte en droppe vatten, sade Nasar Ahmad, som bar en skadad ung släkting på ryggen.

Mer hjälp

Turkiet, som redan har tre räddningsteam i Muzaffarabad, sände på tisdagen ytterligare hjälp i form av 40 läkare, en ambulans, en jeep och olika slags medicinsk utrustning.

Även Indien har erbjudit hjälp, som Pakistan accepterat att ta emot. Indiska flygvapnet sänder 25 ton livsmedel, mediciner, tält och madrasser. Det är första gången på årtionden som en sådan lufttransport sker mellan de två ärkefienderna som sakta håller på att närma sig varandra.

I hela det pakistanska skalvområdet räknade myndigheterna på tisdagen med 33000 dödsoffer. På den indiska sidan om gränsen justerades antalet omkomna uppåt till 1300.

Tidigare artiklar:

aftonbladet.se , TT-AFP