700 nya fartkameror ska rädda 30 liv om året

NYHETER

Här ska de nya superkamerorna stå – hela listan

Mellan 20 och 30 liv om året kan komma att räddas med Vägverkets nya hastighetskameror.

Med start i vår kommer 700 kameror att sättas ut på olycksdrabbade vägar i hela landet.

Lådorna bredvid vägkanten är högteknologiska trafikpoliser. De är utrustade med en digitalkamera som skickar bilderna till en avläsningscentral i Kiruna via telekabel.

– Tidigare var en polisman tvungen att åka ut till lådan och lägga i en kamera, sen var han tvungen att komma tillbaka och hämta bilderna. Det blir mycket effektivare nu, säger Kenneth Wahlberg, vid Vägverket.

Kamerorna kommer att sättas upp på vägar som är särskilt olycksdrabbade och som krävt många människoliv genom åren. Kenneth Wahlberg medger att bilförare ofta är ögontjänare som saktar ner just där det finns en kamera, men säger att kameran ändå fyller ett syfte.

– Genom att folk håller nere hastigheten så kan vi rädda liv på vägarna, säger han.

Precis som tidigare så måste föraren kunna identifieras för att en fortkörningsbot ska kunna skrivas ut. Uppfinningsrikedomen hos vissa bilförare har varit stor och bland dem som vet med sig att de kör för fort förbi en hastighetskamera har solskyddet ofta varit ett bra hjälpmedel.

– De nya kamerorna sitter lite lägre så kan bli så att delar av ansiktet kommer att synas ändå. De flesta vill faktiskt köra lagligt och de som försöker komma undan är få, säger Wahlberg.

De nya kamerorna är även utrustade med larm så den som tänkt smyga ut i natten och kanske spraya över linsen göra sig icke besvär.

– Med hjälp av GSM får vi veta om någon vandaliserat kameran eller om den blivit påkörd i en olycka, säger Wahlberg.

I mars 2006 börjar de första kamerorna att placeras ut och i december nästa år ska alla 700 kameror finnas på plats.

Vad hoppas ni uppnå med dessa kameror?

– Vi hoppas kunna rädda 20-30 liv om året.

Therese Holmberg