Minister vill införa "Lex Bobby"

NYHETER

Misshandel av barn ska utredas bättre

Det grymma mordet på Bobby, 10, kan leda till en ny lag - en Lex Bobby.

Folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson vill minska risken att fler barn misshandlas till döds.

– Lagen blir ett bra sätt att minnas Bobby på, säger han, till aftonbladet.se.

Bobby, 10, torterades till döds av sin mamma och styvpappa. I förra veckan kom åtalet mot paret och den grymma sanningen om Bobbys sista tid i livet blev känd.

Mordet har väckt starka känslor runt om i landet och nu reagerar också folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson. Han vill se en ny lag – Lex Bobby.

Måste bli bättre

– Det här blir ett sätt att minnas pojken i ett positivt sammanhang. Det syftar också till att sådant här inte sker igen.

Varje gång ett barn misshandlas till döds ska en särskild dödsorsaksutredning göras. Utredningen görs av Socialstyrelsen. De ska kontakta alla som varit inblandade i fallet, sammanställa den information som finns och dra slutsatser om vad som kunde ha gjorts för att förhindra tragedin.

Betyder det att du är kritisk mot hur myndigheterna agerat i Bobby-fallet?

– Nej, tvärtom. Enligt det underlag jag har så har det varit väldigt svårt att upptäcka vad som hände. Jag har inget underlag för att kritisera skola eller socialtjänst.

Morgan Johansson hoppas att ett lagförslag kan ligga klart före sommaren och att en proposition finns färdig till hösten.

Åtalade för mord

Bobbys mamma och styvpappa är åtalade för mord alternativt grov misshandel. Enligt åklagaren har de även gjort sig skyldiga till brott mot griftefriden, olaga frihetsberövande och grovt olaga tvång.

Både mamman och styvpappan nekar till brott.

Varje år misshandlas mellan 8 och 12 barn i Sverige till döds.

Johanna Melén