Sveriges bäst betalda facktopp sparkas – efter Aftonbladets granskning

Ledarnas vd Per Hedelin tvingas lämna – efter dyra resor

Ledarnas vd Per Hedelin och flera facktoppar har åkt på dyra utlandsresor – och låtit medlemmarna betala för anhöriga som semestrat.

I samband med Aftonbladets granskning sparkas nu Hedelin av en enig styrelse.

– Det finns en sammantagen bild. Det är klart att er granskning också har varit med i den bilden, säger förbundsordförande Andreas Miller.

Hedelin lämnar posten med en fallskärm på över 4,4 miljoner kronor.

Aftonbladet har granskat flera fackförbund och hur de har använt medlemmarnas pengar.

Nu kan Aftonbladet avslöja hur Ledarna har gjort av med miljonbelopp på utlandsresor – bara tre resor till USA har kostat närmare 1,4 miljoner kronor.

Som mest kostade en av resorna närmare 90 000 kronor per person.

Får sparken

Ledarnas vd Per Hedelin har även flera gånger haft med sig sin fru eller barn, där förbundet fått stå för olika resekostnader.

Aftonbladet har i flera veckor granskat förbundet och vd:n Per Hedelin.

Men innan det första avslöjandet publicerades fick Hedelin sparken av en enig styrelse.

Årslön på två miljoner

– Det finns en sammantagen bild. Det är klart att er granskning har också varit med i den bilden. Jag kan se att vi gör lite olika bedömningar av det materialet som har kommit fram. Så det finns med i min bedömning, ja, säger förbundsordförande Andreas Miller.

Han har missbrukat sin ställning?

– Jag vill inte gå in på några detaljer. Vi har kommit överens om att nu slutar Per Hedelin som vd på Ledarna. Jag vill inte säga att han har missbrukat sin ställning.

Hedelin har varit vd för Ledarna i närmare 15 år och har en årslön på över två miljoner kronor. Det gör honom till Sveriges bäst betalda facktopp, enligt en kartläggning av Dagens Industri.

Tog med frun

Under Hedelins tid som vd har Ledarna haft ett regelverk som gjort det möjligt för facktopparna att ta med anhöriga på resor. Så har också skett vid resor till både Medelhavet och USA.

Hedelins fru har varit med vid flera resor, där förbundet fått stå för resekostnader.

I samband med en resa till USA fick förbundet betala drygt 18 000 kronor för henne.

Den resan kostade totalt 616 955 kronor för att sju företrädare bland annat skulle förbereda ett “strategiinternat” och inhämta “inspiration” och ha möten.

Betalar tillbaka

Resan ägde rum 2014, men det är först i samband med Aftonbladets granskning som Hedelin nu kommer betala tillbaka drygt 18 000 kronor.

– Han kom på det redan 2017, att han ville reglera det här. Han trodde det var gjort, Det finns en mänsklig faktor i det och nu vill han justera det, säger Andreas Miller.

Varför just nu?

– Det är klart att er granskning har föranlett att de här har kommit upp till ytan igen.

Ändrar regler

Enligt Andreas Miller kommer förbundet nu ändra en rad regler och bli betydligt restriktivare.

– Jag kan konstatera att vi kommer ha helt andra regler framöver i Ledarna.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Per Hedelin.

Men han har inte velat svara på några frågor, utan lämnar en skriftlig kommentar.

“Jag har som du känner till slutat som VD på Ledarna. Jag är arbetsbefriad from i fredags. Jag får hänvisa dig till Ledarnas ordförande och presskontakt för att få svar på dina frågor.”

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss. Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Här är fler artiklar i granskningen:

Publisert:

LÄS VIDARE