"Irak har inte gjort några försök att nedrusta"

NYHETER

Powell presenterade bevis på möte med säkerhetsrådet

1 av 8 | Foto: Colin Powell lade fram sina bevis för FN. Klicka på bilderna nedan för att se dem i större storlek.

Enligt USA har Irak före vapensinspektioner städat undan hemligt material från vapendepåerna. Det hävdade USA:S utrikesminister Colin Powell under mötet med FN:s säkerhetsråd.

-Irak har inte tagit sin sista chans att nedrusta. Vi får inte rygga inför det vi har framför oss, sade Powell

Powell hölle ett 90 minuter långt anförande inför säkerhetsrådet. Han visade upp bevis som satellitbilder, ljudband men även uppgifter från ögonvittnen för att försöka övertyga rådet om att USA har kraftfulla bevis mot Irak.

-Vågar vi hoppas på att Saddam Hussein inte kommer att använda dessa vapen? USA vågar inte ta den risken, sade han på mötet som sändes direkt i en mängd tv-kanaler.

När Colin Powell inledde sitt tal var han allvarlig. Han berättade att USA hade bevis för att Irak hade massförstörelsevapen som de gömmer undan för vapeninspektörerna och att Irak har samröre med terrorister.

- Jag kan inte visa er allt. Men det jag kan visa är djupt bekymmersamt. Vi kan bevisa att Irak har massförstörelsevapen, sade han.

Arabiska telefonsamtal

Sedan lät han spela upp en ljudinspelning med två män som talade arabiska för att bevisa att Irak inte samarbetar med FN.

Enligt Powell diskuterade männen - som uppges vara officerare - över telefon kommande vapeninspektioner som kommer äga rum. De talade om utrustning som flyttas och nämnde företaget al-Kindi, som enligt Powell är känt för att vara inblandat i ''förbjudna vapenaktiviteter''.

Han presenterade sedan bildbevis på att byggnader som tömts inför en vapeninspektion. Enligt Powell är det 15 bunkrar innehållande ammunition på bilderna. Fyra av dem ska innehålla kemisk ammunition.

- Vi måste fråga oss - varför skulle Irak flytta föremål om de var enträgna om att visa att de inte har några massförstörelsevapen, sade han.

Forskare har gömts undan

Irakiska vetenskapsmän ska inte ha tillåtits tala med inspektörerna i enrum. Enligt Powell har en del av vetenskapsmännen hotats med döden om de lämnar information till FN.

-På order av Saddam Hussein skickades en falsk dödsattest ut till en forskare som sedan fördes iväg till hemlig ort, sade Powell.

Colin Powell hävdar att personerna satts i husarrest för att dölja sanningen för FN.

Nervgift saknas

Han sade att ögonvittnen har sagt att Irak har ett program för att producera biologiska vapen, som de smittsamma sjukdomarna kolera, mjältbrand och tyfus.

Colin Powell lät även visa en film föreställande ett irakiskt testflyg som sprutade ut ett ämne samtidigt som det flög över marken.

- Det är 2 000 liter simulerad mjältbrand, sade han.

Enligt Colin Powell saknas tonvis med senapsgas och nervgiftet VX.

- Senapsgas är inte som marmelad. Man vet var man gjort av det. Vi tror att Saddam Hussein vet var den är.

USA tror att Irak har mellan 100 och 500 ton ingredienser som kan användas till kemiska vapen.

Testade nervgift på fångar

Colin Powell hävdar att de har uppgifter om att Saddam Hussein har låtit testa nervgifter på fångar som dött en plågsam död och sedan obudcerats.

- Saddam Husseins omänsklighet vet inga gränser.

Fotografier från maj 2002 visades från en plats där kemiska vapen sägs ha hanterats, vilket ska vara bekräftat av ett vittne. Sedan visade Powell en bild från samma plats tagen två månader senare. Då var byggnaderna som tidigare fanns på platsen, jämnade med marken.

Det ska, enligt Powell, även finnas bevis för att Irak har kontakt med terrororgansiationen al-Qaida. Bland annat ska ambassaden i Pakistan fungera som en länk.

- Det finns ett årtionde av bevis på att Saddam Hussein har fast målmedveten att lägga vantarna på en atombomb, sade Powell.

Stor inverkan på amerikanerna

- Jag tror inte att Irak är oskyldigt till dess landet visat sig vara skyldigt. Det tror jag inte ni heller kommer att göra, sade Colin Powell då han presenterat bevisen.

Att talet kan ha stor inverkan på amerikanernas syn på ett krig, råder det ingen tvekan om. Frågan är om talet kommer att påverka medlemmarna i säkerhetsrådet.

Tyskland har länge vidhållit att de inte vill bli inblandade i ett krig mot Irak. Joschka Fischer anser att det finns hopp om att kunna bevara freden:

- Jag tar för givet att alla inblandade kommer att tänka sig noga för, sade han i tysk tv-stationen ZDF enligt AP.

Susanna Vidlund