Dödsstraff krävs för mord på journalist

NYHETER

Pakistan-korrespondent lurades i fälla - fyra åtalade

På onsdagen krävde åklagarsidan dödsstraff för de fyra männen som är åtalade för att ha kidnappat och dödat journalisten Daniel Pearl i Pakistan i början av året. Daniel Pearl var anställd som korrespondent för tidningen Wall Street Journal.

Foto: Daniel Pearl hotades med pistol på de bilder som kidnapparna släppte ut före mordet.

- Vi kräver dödsstraff för alla fyra åtalade, sade chefsåklagaren Raja Quereshi till reportrar efter förhandlingarna som skedde bakom stängda dörrar.

Domaren Ali Ashraf Shah ska på måndag förkunna domen om allt går som planerat. Det är dock ganska vanligt att domstolar i Pakistan skjuter på domslut, skriver nyhetsbyrån AP.

Fyra mån misstänkta

Rättegången mot de fyra män som är misstänkta för mordet på Daniel Pearl, hålls i ett fängelse i Hyderabad, ca 10 mil nordöst om Karachi.

De åtalades advokater har tidigare yrkat att rätten skulle avvisa åtalspunkterna och hävdade att bevisningen är inkonsekvent. Försvaret hävdade också att den sedvanliga juridiska processen har ignorerats och att bevisning har förfalskats. Fyra dagar tog det för försvaret att lämna sina synpunkter.

Övertygande bevis

I sin summering sade chefsåklagaren Quereshi att bevisningen mot de fyra männen var övertygande och han avfärdade försvarssidans synpunkter på bevisningen som ”smärre teknikaliteter”.

- Vi har fastställt att de är skyldiga, sade han till AP.

Lurades i en fälla

Daniel Pearl, 38, försvann den 23 januari i år. Han höll på att undersöka samband mellan pakistanska militärer och Richard C Reid som greps på ett flygplan på väg från Paris till Miami i december med sprängämnen i skorna.

På ett videoband som amerikanska diplomater i Pakistan fick efter att de fyra åtalade var häktade så fastställdes det att Daniel Pearl var död.

Försvaret hävdade att en tidigare student på London School of Economics lurade Daniel Pearl i en fälla genom att hävda att han arrangerat ett möte mellan journalisten och en person som inte uppges vara inblandad i dådet.

Under rättegången som började den 22 april så har försvaret hävdat att Daniel Pearl blev kidnappad utanför en restaurang i utkanten av staden Karachi.

Journalistens kvarlevor tros ha påträffats i Karachi i maj. En grund grav hittades nära ett skjul där polisen tror att journalisten satt fängslad. DNA-resultaten har ännu inte blivit klara.

Susanna Vidlund