Pia Kjaersgaards annons-chock

NYHETER

Almedalen präglades av danskarnas rasistutspel

ALMEDALEN

Främlingsfientliga Pia Kjaersgaard tog över Almedalsdebatten.

Helsidesannonsen där danskan tackar svenskarna för valstödet väckte avsky.

- Jag blev bestört, säger Gudrun Schyman till Aftonbladet.

Foto: LARS ROSENGREN
bekymrade Gudrun Schymans dag i Almedalen präglades till stor del av Dansk folkepartis utspel i DN. Här diskuterar hon med ungdomsförbundets ordförande Ali Esbati.

Vänsterpartiets ledare är bekymrad efter sitt Almedalstal. Orolig därför att dansk folkeparti använt annonsplats i Dagens Nyheter för att tacka svenskarna för deras "stöd" i danska valrörelsen.

Partiet hävdar i annonsen att även om det officiella Sverige är kritiskt till dansk flyktingpolitik, så är det svenska folket överens om en åtstramning. I annonsen citeras ett femtiotal mejl från påhejande svenskar.

- Jag blev bekymrad när jag läste tidningen och vill ha en förklaring, säger vänsterledaren Gudrun Schyman.

Ändrade sitt tal

Hon vill inte slå fast att det var fel att sälja annonsen. Men hon varnar för effekterna och pekar på nationella frontens ledare Jean-Marie Le Pen som lyckades annonsköpa till sig inflytande i Frankrike.

Annonsen fick Gudrun Schyman att ändra sitt förberedda Almedalstal och hissa varningsflagg för främlingsfientliga stämningar.

- De hävdar att vi sopar saker under mattan - det gör vi inte. Däremot talar vi i Sverige om de verkliga problemen. Problemen handlar inte om ifall man kommer från Norrland eller Irak, utan om man har bostad, jobb och pengar, sa Gudrun Schyman i sitt tal.

"Skjaresgaard har fel"

Integrationsverkets generaldirektör Andreas Carlgren låter sig inte skrämmas av den danska offensiven:

- Vår undersökning visar att Pia Skjaersgaard har fel. Tvärtom tycker tre av fyra svenskar att det är bra att människor blandas, säger han.

Men undersökningen visar också att nästan var tredje svensk kan tänka sig att rösta på ett främlingsfientligt parti. Men han tror inte att främlingsfientligheten vinner mark i höst.

- Jag tror inte att den risken är så stor. Den stora gruppen i undersökningen som säger ja vill inte förknippas med de extrema partierna, säger han.

Jessica Ritzén