Dumt att förbjuda elefanter på cirkus

Bröderna Bronett kritiserar förslag

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Vill inte ha förbud Bröderna Henry och Robert Bronett är upprörda över förslaget att förbjuda elefanter på cirkus. - Jordbruksverket tänker med hjärtat i stället för hjärnan. De måste ta reda på hur saker ligger till i stället, säger Robert Bronett.

Jordbruksverket vill förbjuda cirkuselefanter för att förbättra djurskyddet i Sverige.

- Det är så dumt så man inte tror det är sant. Elefanter mår jättebra på cirkus, säger Henry Bronett på Cirkus Scott.

Jordbruksverkets biträdande chef för djurskyddsenheten är inte lika övertygad om det.

- Om man tittar på hur en elefant beter sig i det vilda så går de väldigt långa sträckor. Alla cirkuselefanter står inte kättade hela dagarna, men jag tror att det är det vanligaste sättet att hålla elefanter, säger My Sahlman.

Redan 1998 ville dåvarande lantbruksstyrelsen ha bort elefanter från cirkusar. Men förslaget hamnade i byrålådan. Nu har Jordbruksverket haft storstädning och lämnat in förslaget om förbud mot cirkuselefanter, tillsammans med flera andra förslag om förbättrat djurskydd, till regeringen.

Går i taket

Cirkusdirektörerna Henry och Robert Bronett går nästan i taket när de hör Jordbruksverkets förslag.

- Det finns flera oberoende undersökningar, gjorda av experter som Kylie-Worthington, som visar att djur i djurparker och på cirkus mår skitbra, säger Henry Bronett.

- Elefanter lever längre på cirkus än i vilt tillstånd. Och det där snacket om att de går så långt, det beror på att de äter upp allting på vissa platser och måste flytta på sig. Att säga att det är ett behov hos elefanter är så jävla obildat så man tror inte det är sant, säger Henry Bronett.

"Skärp reglerna"

Han tycker att det vore bättre att skärpa reglerna i stället. Det skulle hjälpa elefanterna mycket mer än ett förbud.

- Och snacket om att de är fastkedjade, var får hon det ifrån? Ingen av de elefanter som har varit med i vår cirkus har varit fastkedjad. Det första händer när man kommer till en cirkusplats är att de här djuren kommer ut i en hage och har ett stall de kan vara i, utan några kedjor.

My Sahlman på Jordbruksverket blir förvånad över kritiken.

- Jag har sett exempel på elefanter som står i kätting. Och det finns ett klart samband mellan små ytor och ökade beteendestörningar, stereotypi, hos djur.

Hon nämner också de många transporterna av djur på cirkus och tycker inte att det måste bevisas att djur plågas innan man kan skärpa djurskyddet.

- Ibland kan det vara svårt att ha vetenskapligt underlag för allt som skrivs in i djurskyddslagstiftning. Djurskydd handlar också om ställningstagande. Ribban ska inte ligga där djur inte har dåligt, utan där de har det bra.

Markus Lutteman