Våldsamt slagsmål efter fotbollsmatch i Göteborg

Omkring 70 supportrar gick till attack mot polisen

Luciacupen i Scandinavium urartade i fotbollskravaller när supportrar från IFK Göteborg och Gais drabbade samman.

Ett 70-tal personer slogs i omgångar inne på arenan, vid entrén och kring en restaurang.

En polis attackerades med brandsläckare.

Fredagens inomhusturnering mellan Häcken, Frölunda, Elfsborg, GAIS, Örgryte och IFK Göteborgs a-lag lockade över 9 000 åskådare till Scandinavium. Bland dem stora klackar från IFK Göteborg och Gais och flera personer som tillhör de mest hårdförda grupperna av huliganer.

Och det var efter lagens möte som situationen snabbt urartade.

- Gais förlorade och det var lite var irriterat. Men av någon anledning var det en blåvittsupporter som försökte springa in på planen, säger Gunnar Odnäs, som ledde polisens insats vid Scandinavium, till aftonbladet.se.

Använde tomte som murbräcka

Polisen grep mannen och skulle föra honom ur Scandinavium när det första bråket uppstod. Flera kamrater till mannen försökte frita honom i foajén.

- Då rusade både blåvitt och Gaisare ut och började slåss. När de sedan såg att polisen kom så angrep de oss i stället, säger Gunnar Odnäs.

Ett 70-tal personer slogs med varandra och polisen. Flera försökte få tag på tillhyggen. En grupp på omkring fem personer försökte använda en två meter lång tomte i metall som murbräcka mot polisen, men orkade inte bära den.

En annan polis fick en stor brandsläckare slängd mot sig. Polismannen lyckades parera brandsläckaren, men i samband med det träffades han av en spark.

Rejäl förstärkning kallades in och ett 50-tal poliser fick snabbt slut på bråket. Supportrarna spreds snabbt från platsen.

- Men bråket låg i luften. Efter bråket på Scandinavium då låg det i luften att man skulle gå någon annan stans för att göra upp, säger Gunnar Odnäs.

Tre personer greps

Han berättar att delar av Gaisklacken drog vidare till restaurang Gamleport. Och där möttes de två grupperna ett tag senare. Polisen lyckades dock snabbt avstyra bråket.

Ingen person kom till skada under bråken. Tre personer greps för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman och en berusad person omhändertogs.

Mattias Lundell

Publisert: