Hackare kom åt fem miljoner kortnummer

NYHETER

Risk att svenska Visa- och Mastercard-kort ingår

En hackare har fått tillgång till mer än fem miljoner kontokortsnummer i USA hos Mastercard och Visa, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Norska kort är inblandade och det finns en risk för att svenska är det också.

Hackaren hade tagit sig in i säkerhetssystemet hos ett företag som hanterar korttransaktioner för handlare, rapporter CNN.

På så har hackaren skaffat sig tillgång till mer än fem miljon kreditkortsnummer.

När och hur intrånget har skett är inte känt, men representanter för bolagen säger att det inte ser ut som om kreditkortsnumren använts på ett bedrägligt sett.

Men bolagen säger också om något kontokortsnummer använts i ett bedrägeri kommer kunden inte att vara betalningsskyldig.

Några uppgifter om att svenska kontokortsnummer skulle vara på drift finns inte för tillfället.

- Jag har inte fått någon information om att svenska kort skulle vara inblandade, säger Mats Taraldsson vid Mastercard i Norden och Baltikum.

Inte heller Margareta Larsheden, vd för Visa i Sverige, känner till att svenska kort är inblandade.

- Inte såvitt vi vet i nuläget, säger hon till TT.

”Bara en tidsfråga”

Men enligt Kennet Karlsson,marknadschef vid Föreningssparbanken som är den största kortutgivaren i Sverige, är det förmodligen bara en tidsfråga innan svenska kortnummer dyker upp.

- Ja, det kommer det förmodligen att göra när det är så många kort det handlar om, säger han.

Kennet Karlsson säger att den som får en tvivelaktig faktura på ett kortköp ska vända sig till den bank som utfärdat kortet.

I Norge har redan ett antal kortnummer dykt upp.

- Vi har fått besked om att detta också gäller ett begränsat antal norska kortnummer. Dessa ska följas upp och bli spärrade, säger Visas informationschef i Norge, Majken Heggelund, till Verdens Gangs nätupplaga.

TT