Bilden kan fria honom

NYHETER

USA-talibanens försvarare: Han felbehandlades

LOS ANGELES

Här är bilden som försvarsadvokaterna tror kan fria den amerikanske talibanen John Walker Lindh.

Vid tillfångatagandet i fjol spändes han naken fast på en bår och fördes med ögonbindel till en amerikansk militärbas.

Foto: REUTERS
naken och fastspänd Enligt amerikanske talibanen John Walker Lindhs advokater är den här bilden ett bevis för att allt inte gick rätt till när han tillfångatogs. Naken, fastspänd och med ögonbindel fördes Walker till en amerikansk militärbas. "Han behandlades inte som en soldat", säger advokat George Harris.

- Regeringen har upgett att den behandlade Lindh som vilken annan amerikansk soldat som helst. Bilden visar att så inte var fallet, säger advokaten George Harris.

Avsikt att döda räcker

Frågan är om bildbeviset räcker.

I går tilldelades försvaret ett hårt slag när en domare i Alexandria, Virginia, slog fast att åklagarna inte behöver bevisa att Lindh själv dödade amerikaner.

För en fällande dom räcker det med att Lindh hade dödliga avsikter när han slog sig i lag med de soldater som var ute efter att döda amerikaner i Afghanistan, Pakistan eller USA.

21-årige Lindh från Kalifornien var själv på plats i rättssalen vid de inledande förhandlingarna.

Stod knappt att känna igen

Renrakad och kortklippt stod han knappt att känna igen när han fördes in iklädd en grön dräkt med ordet "Fånge" på ryggen.

Fotografiet som hans försvarsadvokater offentliggjorde togs i december i Kandahar, inne på den amerikanska militärbasen Camp Rhino i Afghanistan.

Advokaterna anser att bilden visar att Lindh felbehandlades.

I fredags hävdade åklagarna i rätten att Lindh inte torterades efter tillfångatagandet och att han fick läkarvård för sina skador, bättre sovplats än sin läkare, bra mat och en hårklippning.

Konverterade i tonåren

John Walker Lindh har på tio punkter åtalats för att ha planerat att döda amerikaner, både civila och militärer, samt för att ha haft förbjudna kontakter med Afghanistans avsatta talibanska ledare och hjälpt talibanernas och Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida.

Lindh konverterade till islam som tonåring. Han riskerar nu att tvingas avtjäna resten av sitt liv i fängelse.

Rättegången inleds den 26 augusti.

Sköts i benet

Han tillfångatogs i höstas i staden Kunduz och sköts i benet under ett fånguppror i Mazar-i-Sharif, då CIA-agenten Johnny "Mike" Spann dödades.

Åklagaren David Kelley uppger att Lindh utbildades i talibanernas och al-Qaidas läger och att den amerikanska regeringen har klassat båda som terroristorganisationer.

- Det spelar ingen roll vad man lär sig där, utan hur man använder sig av det.

- Om han gör det för al-Qaida eller talibanerna är han skyldig, säger Kelley.

Magnus Sundholm