Dyra viner kan vara utspädda

Publicerad:
Uppdaterad:

PARIS

93 miljoner flaskor dyra Bordeauxviner kan vara utspädda med billigt vin. Det mesta har gått på export.

På måndag startar Systembolaget en egen utredning för att få svar om svenska konsumenter lurats av fuskvinerna.

Skandalen upptäcktes när fransk polis gjorde razzior mot ett dussintal vinslott i torsdags.

I flera månader har Bordeauxpolisen förberett tillslaget mot vinslotten. I går satt flera internationella vinhandlare och ägare till vinslott i förhör med polisen. De är anklagade för bedrägeri i gigantisk skala. Även de anställda förhördes som vittnen.

Utspädda med sämre viner

70 000 hektoliter vin från världens bästa jordmån för vin misstänks vara utspädd med viner av sämre kvalitet från helt andra vindistrikt. Det handlar grovt sett om en tiondel av årsproduktionen.

Vinerna såldes bland annat som prestigefyllda Grand Cru från kända distrikt. Oftast inom en prisklass på mellan 100 och 200 kronor flaskan. De oärliga vinhusen har tjänat miljarder på att svindla kunder över hela världen.

Ser allvarligt på skandalen

Polisen synar speciellt noggrant de viner som har köpts och sålts av belgaren Roger Ginns och hans olika bolag. Men de utpekade vinerna kommer från olika distrikt i Bordeaux-regionen. Det handlar främst om viner från Montagne-Saint-Emillion, Médoc och Côtes-de-Bourg. Ett av de utpekade vinerna heter Chateau Haut-Cadet och saluförs av en firma i Sainte Magne de Castillon.

Systembolagets presschef Björn Rydberg ser mycket allvarligt på skandalen:

– På måndag morgon ska vi gå igenom detta mycket noga med våra leverantörer. Men rent generellt brukar skojare vara försiktiga med att skicka skräpvin till den svenska marknaden. Det ska inte, som i till exempel Österrike, gå att blanda glykol i våra viner, säger Björn Rydberg.

Magnus Falkehed, Petter Ovander

Publicerad: