Nyheter

Svenska på flykt från terroristby

NYHETER

Carola, 37, är gravid och försvunnen i Afghanistan

Svenskan Carola Ferm Laadjal, 37, är på flykt från Afghanistan. Hon har vistats i utkanten av Jalalabad - på en plats som Usama bin Ladin skapat för att bygga ett muslimskt idealsamhälle.

Hon är gravid och hennes mamma Britt-Inger Ferm i Karlskrona vet inte om dottern lyckats lämna landet.

- Jag har inte hört något från henne på flera veckor, säger hon till Aftonbladet.

Längs Kabulfloden strax utanför provinshuvudstaden Jalalabad i östra Afghanistan hade Usama bin Ladin börjat bygga en ort som skulle bli "den förlovade staden". En stad alla muslimer skulle se som en utopi.

100 radhus stod klara och på slätten fanns plats för många fler.

Den 13 november föll talibanstyret i staden och invånarna flydde.

Sparade brev från mamma

I ett större rum i Jalalabad har flera dokument hittats. Bland

annat på engelska, turkiska, ryska - och svenska. De svenska dokumenten tillhör Carola Ferm Laadjal. I bunten av papper finns bland annat brev från hennes mamma Britt-Inger Ferm i Rödeby norr om Karlskrona.

I brevet skriver hon om Carolas åtta-årige son och det barn dottern nu väntar.

När Aftonbladet i går talade med Britt-Inger Ferm var hon orolig för sin dotter. Hon hade inte hört något ifrån henne på länge.

- Jag vet inte var hon är. Jag hoppas allt är väl.

Hon berättar att dotterns man är död sedan flera år, han avled sommaren 1999.

Carola Ferm Laadjals nya man är en av de hatade muslimerna från Algeriet. Han var redan gift och hade barn med en kvinna från sitt hemland när han tog på sig ansvaret att försörja Carola och hennes son. Flergifte är en social skyldighet i Usama bin Ladins socialstat.

Kan vara i Pakistan

Till danska tidningen Jyllands-Posten säger mamman Britt-Inger Ferm att hon på omvägar hört ryktet att dottern kan ha nått Paki-stan.

Utlänningar som stöttat talibanernaär nu de mest hatade talibanerna, mer avskydda än de afghanska talibanerna.

- Det här visar att al-Qaida är multinationellt, säger Magnus Ranstorp, en av världens ledande terroristexperter till Aftonbladet.

Carola Ferm Laadjal skriver i ett testamente på engelska att sonen ska sändas ner till mannens föräldrar i Mohammadia i Algeriet om hon själv dör.

Pojken ska inte till modern i Rödeby trots att sonens efterlämnade skrivböcker visar att hans språk är svenska. Han har precis börjat lära sig arabiska. Carolas mamma är inte muslim.

I testamentet står att Britt-Inger Ferm ska meddelas snarast om hennes dotter dör. Testamentet är daterat i huvudstaden 6 september förra året.

I ett rum intill det med svenskans dokument står formeln till sprängmedlet nitroglycerin. I samma rum ligger skriften "Usama bin Ladins krigsförklaring" och i ett annat visumblanketter för inresa i andra länder och blanketter för att ordna ny identitet.

På platsen finns, enligt Jyllands-Postens utsända, även vykort på svenska som inleds med "Kära syster". Kortet ska vara inhandlat på det lokala al-Qaida-kontoret, bin Ladins terrororganisation.

Mannen talade med bin Ladin

I ett långt brev översatt till svenska berättar Carolas förste man att han talat direkt med talibanledaren Mullah Omar, Usama bin Ladin och flera andra ledare inom al-Qaida.

- Det är inte troligt att den svenska kvinnan skulle ha någon roll i al-Qaida. Kvinnor står inte högt i kurs där, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Fredrik Engström

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter