Nyheter

Fast i Dubai utan pengar

NYHETER

Svenske Issi, 34, skulle ta ett lån hos al-Barakaat - fick passet indraget

DUBAI

Ännu en svensk medborgare är drabbad av sanktionerna mot organisationen al-Baraakat.

Abdirisak Isse, med somaliskt ursprung, är sedan drygt fem veckor fast i Dubai - utan pass och pengar.

Han är inte anklagad för något brott, inte ens misstänkt. Men hittills har han inte fått någon hjälp från den svenska ambassaden.

BOR PÅ KRITA Efter tre timmars förhör tog polisen Abdirisak Isses pass. Det var för en månad sedan. Pengarna är slut och nu bor han på hotell på krita. Allt han har kvar är 600 kronor. När han kontaktade svenska ambassaden rekommenderade de honom att vända sig till en advokat som kostar 300 000 kronor.
BOR PÅ KRITA Efter tre timmars förhör tog polisen Abdirisak Isses pass. Det var för en månad sedan. Pengarna är slut och nu bor han på hotell på krita. Allt han har kvar är 600 kronor. När han kontaktade svenska ambassaden rekommenderade de honom att vända sig till en advokat som kostar 300 000 kronor.

Abdirisak Isse har drygt 600 kronor i plånboken och en växande skuld på sitt hotell. Passet har polisen tagit. Från svenska ambassaden har han fått rådet att låna pengar av sina vänner.

Ambassadrådet Ulf Waldén på Sveriges beskickning i Abu Dhabi har gett Isse telefonnumret till en av Dubais förnämsta advokatbyråer, al-Tamimi. Men byrån kräver motsvarande 300 000 kronor i deposition för att över huvud taget börja titta på fallet.

- Vi får se om Isse kan klara advokaten med hjälp av de vänner han har i Dubai, säger ambassadrådet Waldén.

34-årige Abdirisak Isse åkte med i det globala svepet efter påstådda terrorister. Han är av somaliskt ursprung, kom till Sverige 1989 och blev medborgare 1995.

De senaste åren har han ägnat sina krafter åt att försöka bygga läskedrycksfabrik i Somalias huvudstad Mogadishu.

Han har gjort studiebesök på fabriker i flera europeiska länder, han har fått utbildning av Coca-Cola. Isse har studerat allt om läskens kemi och ekonomi. För att finansiera fabriken tog han hjälp av al-Barakaat, det somaliska företag som nu anklagas för att vara Usama bin Ladins bank och pengatvättare.

Somalias motsvarighet till Handelsbanken

Att Isse vände sig till al-Barakaat är inte konstigt. Företaget är Somalias motsvarighet till SE-banken och Handelsbanken sammantagna, och antagligen den enda institutionen i Somalia som kan få fram ett betydande kapital.

Läskfabriken är i stort sett klar. Isse visar bilder ur ett prospekt: moderna produktionslinjer, välskötta maskiner, en arbetsmiljö som skulle duga även i Sverige. Han är mycket stolt, för detta är hans verk. Somalias första läskleverantör. Isse har byggt fabriken bit för bit, från en idé i Göteborg till de färdiga lokalerna i Mogadishu.

al-Barakaats huvudägare Ahmed nur Ali Jumale äger tillsammans med affärsbekanta 51 procent av fabriken. Än så länge tappar den bara mineralvatten av märket Saafi, men snart ska produktionen av läsk börja. Coca-Cola har inspekterat och godkänt fabriken.

Den 7november satt Abdirisak Isse på al-Barakaats kontor här i Dubai. Han skulle arrangera en transport av kolsyremaskiner från England till Somalia.

Polisen kom och frågade ut honom

Samma dag publicerade USA en lista över 62 organisationer och personer som påstås bistå Usama bin Ladin. al-Barakaat och företag och personer som anses knutna till al-Barakaat upptar halva listan. "Genom att stänga dessa nätverk avbryter vi mördarnas arbete", sa president Bush i Washington.

Vid halv åtta-tiden den kvällen kom polisen till al-Barakaats huvudkontor på sjätte våningen i Benyas Complex i Dubai. Där satt Isse. Poliserna frågade var och en på kontoret vad de gjorde där.

- Jag sa som det var, att jag var på besök, säger Abdirisak Isse.

Poliserna var korrekta, men de tog Isses pass. De sa: Vi kontaktar dig.

Han väntade en vecka. Ingen ringde honom på mobilen eller till det lilla hotell där han bor. Han väntade en vecka till. Och en vecka till. Sedan kallades han till polishuset.

- De förhörde mig i två, tre timmar. De pratade till mig som ett barn och jag var tvungen att sitta exakt på stolen som de sa till mig. De frågade mig om Sverige, hur jag hade fått tag i passet, hur jag tog mig till Sverige första gången. Allt. Det var obehagligt. "Om du inte svarar får du stanna här", sa poliserna.

Efter det förhöret ringde Isse till svenska ambassaden i grannemiratet Abu Dhabi. Marie Midgley, tredje ambassadsekreterare, rådde honom att fortsätta hålla kontakt med polisen i Dubai. Vilket Isse gör. Han har förhörts på nytt men är inte anklagad för något. Gång på gång har polisen sagt att han nog snart ska få sitt pass - inshallah, om Gud vill.

Under tiden växer Isses skuld på hotellet. Han är nu skyldig för en månad, men ägaren låter honom hållas eftersom Isse lovar att han ska betala. Han har drygt 600 kronor kvar.

Av svenska ambassaden har Isse inte fått någon hjälp. Marie Midgley på ambassaden säger:

- Isse kontaktade mig för cirka tio dagar sedan. En onsdag tror jag. Jag hann inte skriva något till UD i Stockholm före helgen (den muslimska helgen är torsdag och fredag). Men sedan skrev jag. Nu väntar jag på direktiv.

Fick tips om en dyr advokat

I tisdags kontaktade Isse ambassadrådet Ulf Waldén. Denne bad Isse skriva ett "memorandum" - på engelska - och tipsade om den förnäma advokatbyrån al-Tamimi.

Efter en stund ringde Isse tillbaka och sa att han inte har de 300 000 som advokaten begär.

- Ambassaden har heller inga pengar, svarade Waldén.

Han föreslog att Isse ska låna av vänner och bekanta. Kanske kontakta en billigare advokat. När jag ringer Ulf Waldén säger han:

- Där står vi. Passet är fråntaget. Isse har känt personer i Dubai länge. Han har säkert vänner och kontakter där. Vi får se hur han kan klara advokaten själv med de vänner han har.

Den blivande läskfabrikören Abdirisak Isse ska nu försöka skriva det memorandum ambassaden vill ha. Och sedan ... ja, sedan vet han inte vad han ska ta sig till.

Peter Kadhammar

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter