Pakistan genomförde ännu ett missiltest

Publicerad:
Uppdaterad:

Eldstrider längs stilleståndslinjen i Kashmir

ISLAMABAD

Grannländerna Pakistan och Indien har den senaste tiden varit på gränsen till att öppet kriga med varandra.

Sedan i lördags har pakistanska provskjutningar av nya robotar med kärnvapenkapacitet underblåst spänningen än mer.

Tre civila skadades i den sporadiska eldgivning med artilleri, granatkastare och kulsprutor som ägde rum längs stilleståndslinjen, uppger en indisk militär talesman.

Talesmannen sade att skottlossning även förekommit längs gränsen mellan den pakistanska provinsen Punjab och den indiska delstaten Jammu och Kashmir.

Enligt pakistanska källor ska sex människor ha dödats när indiska trupper besköt pakistanska byar i Punjab med granater.

I sitt tal fördömde Pakistans president Musharraf tidigare terrordåd i Indien men sade sig samtidigt stödja "befrielserörelse i det ockuperade Kashmir".

"Historiskt vägskäl"

- Pakistan kan inte ställas till svars för sådant som riktas mot det indiska tyranniet och förtrycket. Pakistan kommer dock alltid att stödja kashmiriernas "befrielsekamp", fastslog Musharraf och uppmanade nationen att stå enig i detta "historiens vägskäl". Han utlovade också parlamentsval i Pakistan den 7-11 oktober.

De båda grannländerna och kärnvapenmakterna har på senare tid hamnat på randen till öppet krig, sedan Indien gång på gång har anklagat Pakistan för att understödja de muslimska rebeller som bedriver gerillakrig mot den indiska överhögheten över två tredjedelar av Kashmir. De två staterna har stationerat nära en miljon man vid kontrollinjen sedan Indiens parlament attackerades den 13 december förra året. Enligt Indien låg Kashmirrebeller stödda av Pakistan bakom angreppet.

Sedan i lördags har pakistanska provskjutningar av nya robotar med kärnvapenkapacitet underblåst spänningen än mer. Samtidigt har det internationella trycket ökat mot de två kärnvapenmakterna att söka avspänning.

Den indiska reaktionen på Musharrafs tal var avvisande.

  - Infiltrationen av extremistgrupper över stilleståndslinjen har inte upphört, trots president Musharrafs påståenden om motsatsen, sade den indiske försvarsministern George Fernandes.

  - Tvärtom. Jag har underrättelserapporter om att Pakistan planerar flera räder i många delar av landet, sade Fernandes till tv-bolaget Star.

Nästan samtidigt med den indiska reaktionen på Musharrafs tal blev det känt att Pakistan genomfört ännu ett robotprov med den typ av bärraket som kan användas för kärnvapen. Roboten uppgavs enligt en pakistansk militärtalesman vara av typen Abdali. Pakistan gjorde liknande provskjutningar i lördags och söndags vilket väckte starka fördömanden i omvärlden.

  Indien reagerade snabbt på uppskjutningen.

  - Vi är inte imponerade. Den här saken sker för hemmaopinionens skull, sade en indisk försvarstalesman.

Brittiske utrikesministern medlar

Den brittiske utrikesministern Jack Straw anlände på tisdagen till Islamabad i Pakistan som en del av försöken att på diplomatisk väg lösa konflikten mellan Pakistan och Indien. Men bara timmarna före Straws ankomst förekom nya eldstrider mellan länderna .

Tidigare på måndagskvällen förklarade den pakistanske presidenten Pervez Musharraf att Pakistan inte vill ha krig men är redo att slå tillbaka "med full kraft" om så behövs.

Straw som också ska besöka Indien, sade innan han anträdde resan att det faktum att båda länderna har kärnvapen gör konfliktens ytterst allvarlig.

TT-Reuters

Publicerad: