Spotify

Spotify värt 245 miljarder – en ”succé”

Av: 

TT-Aftonbladet

NYHETER

Den världsledande och svenskgrundade musiktjänsten Spotify har efter tio års verksamhet introducerats på börsen.

Vid starten, klockan 18.42 svensk tid, handlades bolaget under förkortningen Spot på New York-börsen för 166 dollar per aktie, högt över referenspriset.

Med en öppningskurs för Spotify-aktien på 166 dollar är bolaget initialt värderat till drygt 29,5 miljarder dollar. Översatt blir det drygt 245 miljarder kronor och således springer den globala musiktjänsten lätt förbi svenska jättar som H&M och Ericsson i börsvärde.

Nätmäklaren Nordnets sparekonom Joakim Bornold kallar Spotifys introduktion på New York-börsen för en succé.

– Det är en drömvärdering få hade räknat med, knappt de själva skulle jag tro, säger Bornold till TT.

Mångmiljardärer i dollar

Om aktiekursen står sig kan de båda svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon kalla sig mångmiljardärer – i dollar.

Sett till bolagets börsprospekt inför direktnoteringen äger vd:n Ek 49,6 miljoner aktier i Spotify, ett ägande värt drygt 68,5 miljarder kronor.

För Lorentzon, som sitter på 23,6 miljoner aktier i bolaget, innebär börsnoteringen en förmögenhet på 32,6 miljarder kronor.

Berg- och dalbana

Att öppningskursen kom in på mer än 30 dollar över referenspriset anser Bornold pekar på hur svårt det är med den här typen av börsintroduktioner.

– Den mycket högre aktiekursen visar svårigheten i att göra en direktnotering och det innebär att priset kommer svänga kraftigt framöver. Vi får se var det landar.

Även nätmäklaren Avanzas sparekonom Johanna Kull tror på kraftiga svängningar för Spotify-aktien.

– Snabbt efter öppningen föll aktien till 161 dollar så vi kan vänta oss kraftiga upp- och nedgångar under den resterande börsdagen, säger hon.

Att öppningskursen var över 30 dollar högre än referenspriset är slående, fortsätter Kull.

– Det är otroligt högt jämfört med referenspriset. Ur aktieägarnas perspektiv måste det här vara en fantastisk framgång.

Spotifys storägare

Vd:n Daniel Ek har enligt börsprospektet 49,6 miljoner aktier i Spotify, vilket innebär att han äger 27,1 procent av bolaget.

Hans medgrundare Martin Lorentzon har en ägarpost om 23,6 miljoner aktier i musiktjänsten, vilket översätts till 13,1 procent av bolagets kapital.

Trots att de svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon tillsammans enbart äger drygt 40 procent av bolagets kapital sitter de på 80 procent av rösträtterna i företaget.

Andra storägare i Spotify är Sony Music Entertainment International med 10,2 miljoner aktier, 5,7 procent av kapitalet och kinesiske internetjätten Tencent med 16,2 miljoner aktier.

Källa: Spotify

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Spotify

LÄS VIDARE

Nu börsnoteras svenska aktien Spotify

ÄMNEN I ARTIKELN

Spotify

New York

Aktier

Daniel Ek