May hoppas på genombrott

NYHETER

Storbritanniens premiärminister Theresa May träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på morgonen för ett möte om det brittiska EU-utträdet.

May har goda förhoppningar om ett genombrott i förhandlingarna, enligt Downing Street.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Kommer premiärminister Theresa May träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker?

May och den brittiske brexitministern David Davis träffar kommissionsordföranden och andra EU-företrädare klockan sju på morgonen, svensk tid. Efter mötet väntas en presskonferens, enligt EU-kommissionen.

Strax efter Theresa Mays ankomst till Bryssel twittrade Junckers stabschef Martin Selmayr en bild på vit rök – ett tecken som används av Vatikanen för att tillkännage valet av ny påve.

Nattmanglingar har hållits för att nå en uppgörelse om villkoren för Storbritanniens skilsmässa med EU, som kan bana väg för samtal om landets framtida handelsförhållanden med unionen.

Överläggningar om den irländska gränsfrågan – en stötesten i förhandlingarna – har hållits mellan premiärminister Theresa May och det nordirländska stödpartiet DUP, vars motstånd hittills stoppat en uppgörelse.

"Väldigt snabbt"

I går kväll sade en högt uppsatt irländsk tjänsteman att diskussionerna under kvällen gick "väldigt snabbt".

– Jag tror att vi kommer att arbeta under de närmaste timmarna med Storbritanniens regering för att avsluta det här. Jag säger "timmar" för jag tror att vi är väldigt nära, sade tjänstemannen i Bryssel.

Senare rapporterade BBC att DUP i Belfast inte har skrivit på någonting, medan May fortsatt planerade att träffa Juncker och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk tidigt på fredagen.

Från EU-basens kansli hälsades under kvällen i ett sms: "Ordförande Tusk kommer att lämna ett uttalande till pressen om brexit i morgon klockan 7.50".

Nya ordalydelser

Sky News DUP-källa sade att partiet skulle fortsätta att jobba med gränsfrågan på fredagen.

Enligt BBC har nya ordalydelser kring gränsfrågan mellan Irland och Nordirland förts fram till DUP och sedan diskuterats av EU-kommissionen och Irlands och Storbritanniens regeringar.

DUP – vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservativa regering – slog bakut i måndags mot den uppgörelse som då var på gång, eftersom man befarade att den skulle skapa en klyfta mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

– Som jag har uppfattat det arbetar alla parter med en ny text, sade Brian Hayes, Europaparlamentariker för det irländska regeringspartiet Fine Gael, till mediebolaget RTE i går kväll.

– Det är inte så att texten helt har ändrats men det kan vara vissa modifieringar och nya ord, men förhandlingarna forsätter och har intensifierats.

Vad är Brexit? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM